17-årige Tobias sköt 21-taggare | Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
4 veckor sedan Älgjakt 2021
17-åriga Tobias Figaro fällde en 21-taggare utanför Vilhelmina. Foto: privat
17-årige Tobias sköt 21-taggare
Se filmen när Tobias fäller tjuren

Tobias Figaro har skickat in en föransökan om vapenlicens, 18-årsdagen närmar sig. Men någon gröngöling är han inte. Under uppsikt startade hans årets älgjakt med att fälla en 21-taggare.
- Det har alltid varit en självklarhet för mig att jaga.

17-åriga Tobias Figaro i Vilhelmina tog jägarexamen för ”tre-fyra år sedan”. Uppsiktsjakterna har varit många och när älgjakten startade i september gick han ut på pass i Järvsjöby tillsammans med pappa Fredrik Figaro.

– Ganska tidigt fick en jämthund kontakt med älgen som började fara mot oss. Vi gjorde oss beredda på passet och satt och spanade. Men vi blev också förvirrade av en hund som skällde hos grannlaget och satt och tittade åt ett helt annat håll när vi hörde älgen, berättar Tobias Figaro.

160 meter från passet kunde han skymta älgen springa förbi. Avståndet var väl långt och Tobias höll tillbaka.

­ – Jag hörde hur hornen slog i träden och hoppades att den skulle komma fram igen. På 100 meter kom den i trav och stannade i myrkanten. Det blev ett bra lungskott. Men jag tyckte den markerade lite dåligt och pappa viskade att jag skulle skjuta ett skott till – det tog löpande i bogen, säger Tobias Figaro.

30-40 meter in i skogen låg älgen efter två välplacerade skott. Tobias och Fredrik hade då inte ens suttit en timma på passet.

17-åriga Tobias Figaro i Vilhelmina har en riktigt bra jaktsäsong.

Största älgen

– Pappa sa att han aldrig sett en sån stor i verkligheten. Så kommer jag som 17-åring och får skjuta en 21-taggare. Men pappa sa också att han tyckte det var roligt att jag fick skjuta, vi hade kommit överens om det innan vi gick ut, säger Tobias Figaro.

Det var inte den första älgen som föll för Tobias gamla Karl Gustaf, 6,5 kaliber. Förra hösten sköt han en tiotaggare. Den tog han tillvara på och har hängt upp på väggen.

– Nu har jag kokat den här också och ska göra ett montage så jag kan hänga upp den!

Den 28 september fyller Tobias 18 år och om hans föransökan på vapenlicens blir klar i tid, är han redo för oktoberjakten.

– Jag ser fram emot att få licensen och att få börja gå med hunden ensam. Karl Gustaf-bössan funkar bra, men till nästa år kanske jag köper mig något nytt.

Jakt är en självklarhet för Tobias. Han har vuxit upp med det och lärt sig mycket av både farfar och pappa.

– Jakt är favoritsysslan.

Tobias har kokat och blekt trofén. Nu saknas bara skölden att montera jättekronan på.

Här film från Tobias lyckade jakt:

Alla artiklar från årets älgjakt:

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!