Jaktnyheter

15 björnar fällda för Robins hundar

Anton Karlsson och Robin Strömqvist med björnen som avslutade den svenska licensjakten hösten 2022. Foto: Privat

Robin Strömqvist har haft en fantastisk björnjaktsäsong. På söndagen sköts en av de sista björnarna i höstens licensjakt för hans plotthund Aston.

"}}

– Jag fick en inbjudan från ett jaktlag i Vänjaurträsk, men där hittade vi ingen björn. Det gjorde däremot grannlaget, som var ute och jagade räv och hittade spår på en nyhyvlad väg, berättar Robin.

Han släppte sin plotthund Aston tillsammans med en tik. Aston tog sig an spåret medan tiken fick problem vid en bäck och kom efter.

– Efter någon kilometer blev det upptag och efter ytterligare någon kilometer ståndskall, berättar Robin.

Passkytten Anton Karlsson stod i närheten och han fick följa med in på ståndet. Det visade sig att björnen klättrat upp i en rejäl gran.

– När vi kom fram klättrade den ännu högre upp och satt nästan i toppen på granen. Hals, huvud och bog var synlig och Anton sköt. Björnen dog direkt och trillade ned, berättar Robin.

Stånd för gammelhunden

Det visade sig vara en hanbjörn som vägde 105 kilo. Det var en av de sista björnarna i tilldelningen i Västerbotten, där fyra björnar fälldes på söndagen. Därmed är den rekordstora tilldelningen på 622 björnar nu fylld och jakten avlyst i hela landet.

På det hela taget har Robin haft en fantastiskt björnjakt i år. De första dagarna sköts fyra björnar för hans hundar.

– Sedan vara jag tvungen att låta dem vila, konstaterar Robin.

Totalt har det fällts 15 björnar för hans hundar. Roligast för Robin var en 176-kilos hanbjörn som han fick fälla på stånd för sin 11,5 år gamla Buniak – en blandning mellan jämthund, laika och stövare.

– Sambon och dottern satt på pass en bit bort – det var en riktigt fin dag, säger Robin.

Robin och 11,5-åriga blandningen Buniak med en 176-kilos hanbjörn. Foto: Privat