Annons
14-åring sköt mot pannan – kompis svårt skadad - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
4 år sedan hagelbössa
Hagelpatronen var tömt på hagel. Den unga pojken drabbades av hjärnblödning. Foto: Gettyimages
14-åring sköt mot pannan – kompis svårt skadad
Nu framkommer uppgifter om hur det gick till när en ung pojke skadades allvarligt vid en tragisk händelse i Norrbotten i höstas. En 14-årig pojke avfyrade pappans jaktvapen mot huvudet på sin kompis – men säger att han gjorde det i tron att patronen redan var avfyrad och ofarlig.
Det var i oktober som polis och räddningstjänst fick larm om att en pojke skjutits i huvudet i ett norrbottniskt hem. Den som avfyrade vapnet var en 14-årig pojke. Han riktade pappans hagelbössa mot pannan på en kompis och tryckte av. Pojken ska enligt myndigheternas utredning uppgett att han tog en patron från köksbordet som såg begagnad ut och laddade hagelbössan med. Kompisen som sköts fick en hjärnblödning och fick opereras akut och vårdades på intensiven. – Man hade tömt en hagelpatron på hagel och han sköt mot huvudet på nära håll. Tändhatten satt kvar och då blev det ett visst tryck och den skadade låg ganska länge på lasarett, berättar polisman Aron Backman. Han vill inte berätta hur det kom sig att pojken hade tillgång till en hagelbössa.

Inte straffmyndig

Det framgår inte av myndigheternas utredning om pojken fått rent mekaniska skador av förladdningen i hagelpatronen, eller om tryckvågen orsakade hjärnblödningen. Aron Backman vill inte kommentera saken närmare, av hänsyn till den unga pojken och hans anhöriga. Inte heller förundersökningsledaren, åklagare Anna Wäppling, vill kommentera fallet. – I och med att pojken inte var straffmyndig blev det här inget ärende för oss. Utredning överlämnades till de sociala myndigheterna, säger Anna Wäppling. Den skadade pojken ska i dag ha återhämtat sig. Pojken som sköt har enligt socialförvaltningens utredning en omfattande social problematik. Han har efter beslut i Förvaltningsrätten omhändertagits med stöd av Lagen om vård av unga och placerats på ett HVB-hem.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!