Varannan älg har hjärnhinnemask

Karlstad (JJ) Älgens hjärnhinnemask är nu spridd över hela landet. Det visar en studie från SLU, Sveriges lantbruksuniversitet. Och i Mellansverige är lite drygt varannan älg drabbad av parasiten.

56 procent av älgarna i Mellansverige är drabbade av hjärnhinnemask. (Foto: iStock)

Det har tidigare inte varit känt hur utbredd hjärnhinnemasken är eller vilken inverkan den har på älgstammen, men studien som Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, presenterat i höst visar att masken nu är spridd över hela landet. Det har även visat sig att i Mellansverige är den vanligast – här är 56 procent av älgarna drabbade.

Den stora spridningen förvånar Gunnar Glöersen på Svenska Jägareförbundet i Värmland, men han tycker också att resultatet på sätt och vis är lugnande.

– Det säger väl egentligen att det inte är speciellt farligt. Det är ingenting som kommer att reglera älgstammen på något sätt, utan den stora spridningen är ju ett tecken på att det inte är farligt, säger han.

I fem år har forskargruppen med hjälp av jägare samlat in och analyserat bland annat spillning, ryggrad och lungor från 1.137 älgar. Resultatet visar att hjärnhinnemasken framförallt förekommer hos kalvar och gamla älgar.

Hjärnhinnemasken orsakar inflammationer och skador i nervsystemet hos älgen vilket leder till rörelsestörningar och förlamning, och i värsta fall kan älgen dö.

– Men det här är ju inga arter som kan sprida sig till människor utan de är ju väldigt specifika just för de värddjur som de är anpassade till, i det här fallet klövdjur, så det är inga problem att äta älg., säger Glöersen.

Enligt forskarna kan vi förvänta oss att allt fler älgar kommer att smittas framöver i takt med klimatförändringarna. När temperaturen stiger och nederbördsmängden ökar blir det bättre levnadsförhållanden för de snäckor och sniglar som bär på smittan och som älgen får i sig när den betar.

Forskargruppen föreslår därför att stickprov tas kontinuerligt för att följa utvecklingen och påverkan på älgstammen, rapporterar SVT Nyheter/Värmland.

0 kommentarer

AKTUELLT

Aggressivt djur attackerade Marita

Bollnäs (JJ) Marita Berggren råkade ut för ett sällsynt aggressivt djur som gick till full attack natten mot fredagen. - Den högg sig fast i benet och tog om och tog om bettet, berättar Marita Berggren.

Vargdrabbad matte berättar om attacken

Vallentuna (JJ) Ann-Margret Neikter berättar nu i media hur det gick till när hennes cavalier king charles spaniel blev tagen av varg. – I ögonblicket jag vände mig om och tittade ner, bet den Lacey i nacken, berättar hon för Mitt i hela Stockholm.

Johans nya Blaser funkar inte

Västerås (JJ) Johan Rydberg har kostat på drygt 35 000 kronor för att få ett pålitigt vapen för björnjakt och eftersök. Men den nya studsaren, Blaser R8, funkar inte - den kastar inte ut tomhylsorna.

Annonser