Varannan älg har hjärnhinnemask

Karlstad (JJ) Älgens hjärnhinnemask är nu spridd över hela landet. Det visar en studie från SLU, Sveriges lantbruksuniversitet. Och i Mellansverige är lite drygt varannan älg drabbad av parasiten.

56 procent av älgarna i Mellansverige är drabbade av hjärnhinnemask. (Foto: iStock)

Det har tidigare inte varit känt hur utbredd hjärnhinnemasken är eller vilken inverkan den har på älgstammen, men studien som Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, presenterat i höst visar att masken nu är spridd över hela landet. Det har även visat sig att i Mellansverige är den vanligast – här är 56 procent av älgarna drabbade.

Den stora spridningen förvånar Gunnar Glöersen på Svenska Jägareförbundet i Värmland, men han tycker också att resultatet på sätt och vis är lugnande.

– Det säger väl egentligen att det inte är speciellt farligt. Det är ingenting som kommer att reglera älgstammen på något sätt, utan den stora spridningen är ju ett tecken på att det inte är farligt, säger han.

I fem år har forskargruppen med hjälp av jägare samlat in och analyserat bland annat spillning, ryggrad och lungor från 1.137 älgar. Resultatet visar att hjärnhinnemasken framförallt förekommer hos kalvar och gamla älgar.

Hjärnhinnemasken orsakar inflammationer och skador i nervsystemet hos älgen vilket leder till rörelsestörningar och förlamning, och i värsta fall kan älgen dö.

– Men det här är ju inga arter som kan sprida sig till människor utan de är ju väldigt specifika just för de värddjur som de är anpassade till, i det här fallet klövdjur, så det är inga problem att äta älg., säger Glöersen.

Enligt forskarna kan vi förvänta oss att allt fler älgar kommer att smittas framöver i takt med klimatförändringarna. När temperaturen stiger och nederbördsmängden ökar blir det bättre levnadsförhållanden för de snäckor och sniglar som bär på smittan och som älgen får i sig när den betar.

Forskargruppen föreslår därför att stickprov tas kontinuerligt för att följa utvecklingen och påverkan på älgstammen, rapporterar SVT Nyheter/Värmland.

AKTUELLT

Lurade jägare överklagar polisbeslut

Skåne (JJ) Christoffer Frank och de andra jägarna, som lurats på jakt de betalat för, överklagar nu polisens beslut att inte inleda förundersökning. – Härvan sväller – nu är vi 14 personer som betalat för jakt, berättar Christoffer Frank.

Nytt besked om Rackstadvargarna idag

Värmland (JJ) Varg nummer två fälldes på torsdagen i skyddsjakten i Rackstadreviret i Västra Ämtervik. – Vårt mål är att få bort alla vargarna i området. Jag väntar besked från länsstyrelsen i dag, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna.

Kritik mot järvinventering

Norrbotten (JJ) Sju samebyar i Norrbotten kritiserar länsstyrelsens inventering av järv. Spårförhållandena har varit dåliga och spårarna har missat järvar, menar företrädare för samebyarna.

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser