Trafikeftersöksekipage har betalat sin egen lön

Kungsbacka (JJ) Trafikeftersöksjägare har i fyra år i princip betalat sina egna arvoden. Pengar har tagit ur viltvårdsfonden men någon kompensation från Trafikverket har aldrig dykt upp. Hittills har 63 miljoner kronor gått upp i rök.

Det är Svenska Jägareförbundets nyhetsorgan Svensk Jakt som fått reda på att pengar till trafikeftersöksarvoden aldrig kompenserats trots att detta var överenskommet när systemet om ersättning sjösattes 2010.

Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet var själv med i förhandlingarna när ersättningssystemet reviderades och han säger till Jaktjournalen att Jägareförbundets då viktigaste inlaga var att jägarna inte skulle bekosta trafikeftersöken eftersom de är en samhällstjänst.

– Detta är riktigt riktigt illa, säger han.
Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet.
– Jag tror dessutom att det kan få allvarliga konsekvenser. Viltvårdsfonden finansieras av det statliga jaktkortet. Nu kan jägarnas betalningsvilja minska drastiskt och det bidrar till att viktig forskning och viltförvaltningsåtgärder påverkas.

Uppgörelsen för trafikeftersöksersättningar bygger på att Naturvårdsverket via viltvårdsfonden löpande täcker utgifterna under året. När året är slut sammanställs totalsumman och Kammarkollegiet ska då fakturera Trafikverket som ska stå för ersättningskostnaden. Något som alltså inte skett.

– Man kan ju fråga sig hur uppföljningen av viltvårdsfonden ser ut när det tar fyra år innan något sådant här kommer fram i ljuset, säger Daniel Ligné.

För Riksjaktvårdskonsulenten finns det bara en lösning på problemet.

– Först måste det klarläggas vad som lett till pengarna försvunnit. Jag hoppas att det handlar om den mänskliga faktorn. Därefter måste pengarna betalas tillbaka till Viltvårdsfonden retroaktivt. Fonden har ju förlorat viktiga medel som har kunnat användas till viltvårdsinsatser.

AKTUELLT

Debatt: Vildsvin på borden, inte i trafiken

Vildsvin förstör allt fler skördar. Djuren orsakar också svåra trafikolyckor. Därför måste vi underlätta vildsvinsjakt, genom att göra det enklare både att kameraövervaka och att sälja vildsvinskött. Så skriver Lina Nordquist och Niklas Frykman, båda Liberalerna (L), i den här debattartikeln.

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Annonser