Trafikeftersöksekipage har betalat sin egen lön

Kungsbacka (JJ) Trafikeftersöksjägare har i fyra år i princip betalat sina egna arvoden. Pengar har tagit ur viltvårdsfonden men någon kompensation från Trafikverket har aldrig dykt upp. Hittills har 63 miljoner kronor gått upp i rök.

Det är Svenska Jägareförbundets nyhetsorgan Svensk Jakt som fått reda på att pengar till trafikeftersöksarvoden aldrig kompenserats trots att detta var överenskommet när systemet om ersättning sjösattes 2010.

Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet var själv med i förhandlingarna när ersättningssystemet reviderades och han säger till Jaktjournalen att Jägareförbundets då viktigaste inlaga var att jägarna inte skulle bekosta trafikeftersöken eftersom de är en samhällstjänst.

– Detta är riktigt riktigt illa, säger han.
Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet.
– Jag tror dessutom att det kan få allvarliga konsekvenser. Viltvårdsfonden finansieras av det statliga jaktkortet. Nu kan jägarnas betalningsvilja minska drastiskt och det bidrar till att viktig forskning och viltförvaltningsåtgärder påverkas.

Uppgörelsen för trafikeftersöksersättningar bygger på att Naturvårdsverket via viltvårdsfonden löpande täcker utgifterna under året. När året är slut sammanställs totalsumman och Kammarkollegiet ska då fakturera Trafikverket som ska stå för ersättningskostnaden. Något som alltså inte skett.

– Man kan ju fråga sig hur uppföljningen av viltvårdsfonden ser ut när det tar fyra år innan något sådant här kommer fram i ljuset, säger Daniel Ligné.

För Riksjaktvårdskonsulenten finns det bara en lösning på problemet.

– Först måste det klarläggas vad som lett till pengarna försvunnit. Jag hoppas att det handlar om den mänskliga faktorn. Därefter måste pengarna betalas tillbaka till Viltvårdsfonden retroaktivt. Fonden har ju förlorat viktiga medel som har kunnat användas till viltvårdsinsatser.

AKTUELLT

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Film: Leif sågade loss älgen

Stockholm (JJ) Leif Gisslén räddade sannolikt livet på en älg i Stockholms skärgård i onsdags morse. Älgen hade fastnat i en gunga och Leif hjälpte den loss.

Film: Jaktjournalen testar smart vakuumpackare

Kungsbacka (JJ) Jaktjournalens utrustningsredaktör Tommy Östlund har testat vakuumpackaren Foodsaver Flow och tycker det är en bra maskin för familjehushållet och för jägaren som styckar ett mindre djur åt gången.

Annonser