Rekordsnabb insamling för vargskadade Arja

Värmland (JJ) Stellafonden har under helgen samlat in 38 500 kronor till stövaren Arja som attackerades av varg. – Det var roligt, säger Arjas överraskade och tacksamme ägare, Kjell Larsson i Molkom.

Sofie Rockmyr i Stellafonden drog igång en insamling för Arja i Lördags. På ett och ett halvt dygn kom det in 38 500 kronor. Foto: Privat

Lördagen den 18 november släppte Kjell Larsson sjuåriga finnstövaren Arja i Brattfors.

– Hon letade på slag men hade inte hunnit få upp haren ännu. Jag hörde ett ilvrål, berättar Kjell.

Han sprang mot platsen där han hörde hunden skrika och sköt varningsskott i luften och skrek.

Kjell hittade sin hund svårt biten och paralyserad.

Trodde hunden var död

– Hon låg alldeles stilla och jag trodde först att hon var död. Men hon rörde på ögonen och då körde jag henne till djursjukhuset i Karlstad, berättar Kjell.

Därifrån blev det vidare transport till Strömsholms djursjukhus i Västmanland.

Arja är svårt biten i i halsen och huvudet och har bland annat förlorat hörseln på höger öra.

Vården i Karlstad kostade 28 000 kronor. I Strömsholm är summan uppe i 48 000 kronor.

– Jag var chockad och tänkte inte på veterinärkostnaderna. Huvudsaken för mig var att hunden ska bli återställd, säger Kjell Larsson.

Startade upprop på Facebook

Hans försäkringsbolag, Folksam, betalar max 25 000 kronor, minus självrisker. Dessutom förväntas länsstyrelsen bidra med 10 000 kronor.

Men det blir ändå drygt 40 000 kronor som Kjell Larsson tvingats lägga ur egen ficka.

Sofie Rockmyr sitter i Stellafondens styrelse och reagerade på Arjas och Kjells öde. Fonden, som startades för att hjälpa vargskadade hundar, drog igång ett upprop på Facebook i lördags.

– Det exploderade med människor som ville skänka pengar. På ett och ett halvt dygn kom det in 38 500 kronor och de kommer vi att överlämna till Kjell kommande helg, berättar Sofie Rockmyr.

Kjell fick hämta hem Arja från Strömsholm i onsdags. Hur det slutar med henne är ännu oklart.

– Jag har i alla fall kunnat gå ut och rasta henne. Men hon kommer aldrig mer att höra på höger öra igen, berättar Kjell Larsson.

Kjell hoppas att hans finnstövare Arja ska få jaga igen. Foto: Privat

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Kvinna attackerad av älg

Umeå (JJ) En kvinna i Umeå attackerades på lördagseftermiddagen av en älg. Polisen fick rycka ut och hämta kvinnan i skogen.

Annonser