Fet och trött. Foto: Holger Nilsson

Överviktiga jakthundar

Övervikten har ökat markant bland svenskarna de senaste åren. Och det verkar som om den trenden även gäller våra jakthundar.

Det var en tråkig syn att se den gamla engelska settern liggandes på myren. Vi hade ju haft många fina höstar ihop – delat både framgångar och motgångar. Men nu hade åldern tagit ut sin rätt. Lite rund brukade han allt vara när jag varje år hämtade honom i augusti för den årliga ripinventeringen, men med lite träning och en del inventeringsarbete var det inte så mycket fett kvar på kroppen när premiären stod för dörren. Fram till sex-sjuårsåldern hade han i det närmaste verkat outslitlig. Utmaningen låg i att få i hunden tillräckligt mycket näring. Den här sommaren hade han tydligen inte haft någon näringsbrist och det var med viss skepticism jag strök kopplet. Ivern i den gamla överviktiga kroppen och blicken han gav mig gick dock inte att motstå. En liten tur till kunde väl inte skada, men när han försvann på tredje sökturen ångrade jag mig.

Trött hund

Eftersom myren var bevuxen av halvlångt gulnande gräs tog det lite tid att hitta honom. Han stod eller rättare sagt låg. Inte helt stadig på rösten gav jag honom kommando att resa och han kravlade sig upp och påbörjade avancen. Efter 50 meter stod han igen och när han reste lättade det en dalripkull med sex kycklingar, plus höna. Eftersom det var under en inventeringstur var hagelgeväret inte med. Och jag kunde därför inte ta reda på om han var lugn i skott. Lugn i flog var han i alla fall, där han nu satt helt utsliten. Efter att ha fått utreda lite grann kopplade jag honom och vi vandrade tillbaka till bilen och en framtid av diet och träning.

Hundägarens ansvar

Överviktiga jakthundar är en fruktansvärd syn, och det är extra illa eftersom det är hunden som får dras med den extra tyngden. Här vilar ett stort ansvar på hundägarna att hålla hunden i form när det inte är jaktsäsong. Dessvärre verkar inte alla ta detta ansvar. Resultatet är att det släpps överviktiga och otränade hundar i augusti och september. Detta är inte bra – framför allt inte för de hundar som har stor jaktlust. I tillägg till att övervikten sliter på tassar, leder, ledband och sen- och muskelfästen, så sliter hundarna extra mycket med värmen, särskilt dom med päls. Många klarar inte av att prestera eftersom de inte har den där extra växeln. De söker inte ut som de ska och orkar inte hänga på till exempel älgen när den drar i väg.

Dra på jakt själv med 20 kilo övervikt?

Några hundägare ursäktar sig med att det är bra att hunden har lite hull att jobba av under jaktsäsongen. De som tycker så borde själva få känna hur det är att ha ett par extra kilon. Klä på sig jaktstället och kängorna och spring ett par timmar i en myr medan solen skiner. Är hundägarna av den magra typen, kan de hänga på sig en ryggsäck med 20 kilo packning. En jakthund är naturligtvis byggd på ett annat sätt än en människa, men den har fortfarande ingen fördel av att vara överviktig. Förbrukad energi ska ersättas i form av mat och dryck under jakten. Det finns många dåliga och helt otroliga ursäkter för att hunden inte tränats under försäsongen. Några hävdar att en ordentligt tränad hund både går för stort och för snabbt. Eller jagar i så högt tempo att den inte blir spårnoga. Andra menar att om älghunden är i för bra form hänger den i för länge, försvinner eller skäller ståndskall hela natten. Den teorin fungerade i alla fall inte på en av nordens tjockaste gråhundar som stod och skällde på en älgko i två dagar.

Aktiva hundar är lugnare

Om hunden tränas för hårt blir den lätt rastlös och jobbig att ha att göra med. Den gnäller i hundgården och kan inte varva ner, är en annan teori som har blivit lanserat. Många har nog upplevt det rakt motsatta. Det är när hunden aldrig får lämna hundgården den blir jobbig och rastlös och de allra flesta hundarna blir lugna och nöjda efter ett träningspass. Några menar också att hundar som endast ska användas i lina inte behöver ha lika bra kondition som löshundar, men då vet de inte hur fysiskt krävande det är för en hund att spåra. Dålig kondition gör hunden fortare trött i huvudet och då blir spårningsresultatet sämre. Det finns många ursäkter för att inte hålla sina hundar i form mellan jaktsäsongerna. En sak har de alla gemensamt. Ingen av dem är bra!

Dagh Bakka