Ny vargattack utanför Örebro

Örebro (JJ) I går eftermiddags hittades sju döda får i en hage i Filipshyttan. Ytterligare 15 får hade så pass allvarliga skador att de fick avlivas. Länsstyrelsens fältpersonal kunde konstatera att varg ligger bakom attacken.

Filipshyttan ligger bara en mil utanför Örebro tätort och endast sju kilometer från den plats där tre baggar för bara en vecka sedan dödades av varg.

Enligt Per Wedholm, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Örebro län rör det sig högst troligen om samma varg.

– Vi har flera oberoende källor som såg en varg i närheten av Filipshyttan i går eftermiddag. De personerna kunde konstatera att vargen haltade. Vår egen fältpersonal som bevakade hagen där de tre baggarna dödades såg också en varg som haltandes sprang därifrån.

Hagen som de attackerade och dödade fåren hittades i av djurägare i går ligger lite avsides och attacken kunde ägt rum någon gång mellan klockan 22 i måndagskväll fram till och med i går eftermiddag. Hagen hade ett bra stängsel enligt Per Wedholm.

– Det var relativt bra men cirka tio år gammalt. Det fanns fem eltrådar och spänningen var god. Däremot fanns det ett par platser där vargen kunde krypa under, säger han.

I dagsläget finns inga skäl för skyddsjakt men om ytterligare ett angrepp sker kommer Länsstyrelsen besluta om skyddsjakt på vargen.

– Vi kommer att ha beväpnad fältpersonal ute vid hagen där fåren hittades i går eftermiddag. Om de ser vargen och bedömer att skadan är allvarlig kommer de avliva den, säger Per Wedholm.

AKTUELLT

Jaktförordning strider mot Europakonventionen

Kungsbacka (JJ) Högsta förvaltningsdomstolen slog häromdagen fast att Jaktförordningen strider mot Europakonventionen. En skogsägare hade rätt att överklaga Naturvårdsverkets beslut om avslag på skyddsjakt på älg till domstol.

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

Annonser