Ny vargattack utanför Örebro

Örebro (JJ) I går eftermiddags hittades sju döda får i en hage i Filipshyttan. Ytterligare 15 får hade så pass allvarliga skador att de fick avlivas. Länsstyrelsens fältpersonal kunde konstatera att varg ligger bakom attacken.

Filipshyttan ligger bara en mil utanför Örebro tätort och endast sju kilometer från den plats där tre baggar för bara en vecka sedan dödades av varg.

Enligt Per Wedholm, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Örebro län rör det sig högst troligen om samma varg.

– Vi har flera oberoende källor som såg en varg i närheten av Filipshyttan i går eftermiddag. De personerna kunde konstatera att vargen haltade. Vår egen fältpersonal som bevakade hagen där de tre baggarna dödades såg också en varg som haltandes sprang därifrån.

Hagen som de attackerade och dödade fåren hittades i av djurägare i går ligger lite avsides och attacken kunde ägt rum någon gång mellan klockan 22 i måndagskväll fram till och med i går eftermiddag. Hagen hade ett bra stängsel enligt Per Wedholm.

– Det var relativt bra men cirka tio år gammalt. Det fanns fem eltrådar och spänningen var god. Däremot fanns det ett par platser där vargen kunde krypa under, säger han.

I dagsläget finns inga skäl för skyddsjakt men om ytterligare ett angrepp sker kommer Länsstyrelsen besluta om skyddsjakt på vargen.

– Vi kommer att ha beväpnad fältpersonal ute vid hagen där fåren hittades i går eftermiddag. Om de ser vargen och bedömer att skadan är allvarlig kommer de avliva den, säger Per Wedholm.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser