Ny vargattack i Hedemora i natt

Hedemora (JJ) Vargar fortsatte härja i flera byar i Hedemora i natt. Tre får dödades på en gård bara någon kilometer från den gård där en sällskapshund blev ihjälbiten. Och i en annan granngård blev ett tiotal personer vittne till hur två vargar jagade hästar.

Jaktjournalen berättade på tisdagen om den sällskapshund som dödades av en varg på en gårdsplan i en by i Hedemora.

Under kvällen och natten drabbades andra djurägare av vargarnas framfart. Jaktjournalen har talat med en kvinna som kom åkande i en by i Hedemora vid 23-tiden tillsammans med fyra kompisar.

– Vi såg ett djur och trodde först att det var ett vildsvin, men det såg lite märkligt ut för den hoppade liksom fram. När vi stannade bilen såg vi att det var två vargar inne i hästhagen där det stod fyra hästar. I en annan hage intill hade andra hästar panik och sprang omkring i full fart, berättar kvinnan.

Ytterligare en bil stannade på platsen, även i den färdades fyra kvinnor.

Sjuk varg?

– Vi busvisslade och då observerde vargarna oss och sprang upp och ställde sig i skogsbrynet. Då kom hästägaren ut med kikare och såg vargarna han också, berättar kvinnan.

Senare på natten inträffade en vargattack mot får i en by i närheten.

– Det är tre får dödade. Jag håller på med besiktningen just nu, berättar länstyrelsens besiktningsman, Bert Eriksson, när Jaktjournalen når honom på onsdagsmorgonen.

Han får nu fullt upp med att sätta upp akutstängsel kring fårhagen på den drabbade gården, samt kring en annan fårhage i närheten.

Kvinnan som var med i sällskapet som såg vargarna i hästhagen tror att den ena av vargarna är sjuk på något sätt.

– Den var otroligt mager och såg ut att ha någon slags hudåkomma. Den såg definitivt inte ut att må bra, säger kvinnan.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser