Mattias satte punkt för Vinnarjakten 2017

Lidsjöberg (JJ) Årets upplaga av Jaktjournalens Vinnarjakt blev mycket lyckad. Fem älgar har fällts av det lilla jaktlaget bestående av tidningens utsända och fem prenumeranter.

Årets sista älg dras ut i Jaktjournalens Vinnarjakt. Foto: Per Jonson

– Mattias Zetterlund från Värnamo sköt Vinnarjaktens sista älg för i år. Han fick ett hondjur som kom på gångstånd för Klas Staffas jämthund Gruff, berättar Per Jonson, webbredaktör på Jaktjournalen.

Den sista älgen föll på samma pass där den första älgen sköts och där det även sågs en tjur passera.

– Ett riktigt generalpass, konstaterar Per Jonson.

Själv har han upplevt en snöplig stolpe ut.

Fotade när telefonen ringde

Det var stopp för vuxna djur och därför tog Per fram kameran när ett vuxet hondjur passerade. Då ringde chefredaktör Holger Nilsson.

– Jag svarade i telefonen och då upptäckte älgen mig. Holger skulle berätta att han pratat med Holmen skog och att det åter var lovligt att skjuta vuxna, berättar Per Jonson.

Sammantaget blev det en mycket lyckat älgjakt i det nordvästra hörnet av Jämtland. Samtliga deltagare har sett älg och en björn har till och med passerat en jägare.

– Nu ska vi avnjuta en god middag och summera de här dagarna. Vinnarjakten återkommer nästa år och då är det tioårsjubileum. Årets jakt kommer att skildras i ett större reportage i papperstidningen under hösten, säger Per Jonson.

På Jaktjournalens facebooksida går det att se live-TV-sändningar från jakten.

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser