Inte lätt att få tillstånd att skjuta skarvar

FINLAND(JJ). Det är inte lätt att få undantagslov för att bedriva jakt på storskarv i Finland. Kristinestad-Storå fiskeområde har dock nyligen fått tillstånd att skjuta 25 fåglar. Den främsta anlendningen till att denna jakt beviljades var att fåglarna är ett problem för havsöringen, som är hotad, i Lappfjärs å.

– Det är inte antalet fåglar som är det viktiga, utan att man över huvud taget får skjuta storskarvar, säger fiskaren Kurt Holmlund till svenska.yle.fi. 

Han tror att det finns minst 2 000 storskarvar i det här området. Och han menar att fåglarna kommer lära sig att undvika områden där de jagas. 
Malax fiskelag har förut fått nej till sin ansökan om att få jaga storskarv. Och fiskelaget i Oravais ska komplettera uppgifter till den ansökan de lämnat in angående jakt i Monåfjärden.

Matti Kyröläinen, överinspektör på Södra Österbottens NTM-central, poängterar att det är viktigt att man anger siffror på hur stora skador som orsakas av storskarvarna i de ansökningar som lämnas in.
Det här rapporterar svenska.yle.fi.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Annonser