Finsk-rysk varg skjuten i Norge

Strax före jul sköts en varg av de norska myndigheterna med hjälp av helikopter. Nu har det visat sig att vargen var en invandrad varg från Finland-Ryssland, och händelsen har hamnat på regeringsnivå.

Den 43 kilo tunga varghanen hade vid flera tillfällen angripit renar i Östre Namndal. Före jakten hade man tagit DNA-prov som skulle analyseras. Men vargen sköts innan man fått provsvaren som nu visar att det var en invandrad varg som anses särskilt värdefull.

Kritiken från det norska Naturvernforbundet är skarp. Men miljövårdsdirektör Svein Karlsen hävdar att man följt de rutiner som finns och att vargen befann sig i ett område med cirka 2 000 vargar.

0 kommentarer

AKTUELLT

Uppdaterad: Rialavarg påskjuten

Riala (JJ) Vid lunchtid idag avlossades skott mot den varg som det bedrivs skyddsjakt på i Rialaområdet norr om Stockholm. Eftersök har genomförts och vargen träffades inte.

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser