Efter trög period fällde Robert björn igen

Dikanäs (JJ) Björnjakten lider mot sitt slut i Västerbottens inland, idag fällde Robert Salomonsson, Borgafjäll, en björnhane vid jakt tillsammans med samer i Vilhelmina Norra sameby.

Efter flera timmars spännande jakt lyckades Robert Salomonsson, mitten, fälla en hanbjörn för Turbo och Viking. T v filmaren Kristoffer Clausen och till höger renskötaren Daniel Viklund.  

– Det har varit trögt en period nu där vi helt saknat uppslag. Men i går hittade samer ett björnviste uppe mot Mörrösjöliden, mellan Stalon och Dikanäs, berättar Robert Salomonsson.

– Björnen hade varit på ett begränsat område och de hittade mängder med skit, rivna stubbar och legor, så vi beslutade oss för att åka upp idag och prova.

Jakten inleddes med att banda med hundarna för att hitta färska spår, vilket man också lyckades med efter ett tag. Då släppte man plotthunden Turbo och blandrashunden Viking på spåret, men det dröjde cirka 1,5 timmar innan upptaget kom.

– Från 8-9-tiden i morse fram till 14.30 när jag sköt gick björnen undan i gångstånd inom ett område på 2×3 km. Filmaren Kristoffer Clausen var tillsammans med renskötaren Daniel Viklund  på en skoterled och de var nära björnen vid tre tillfällen utan att komma till skott.

– Även jag och Nathalie satt på ett strategiskt ställe i skogen där björnen passerade fem gånger. Två gånger såg vi björnen, men hundarna var för nära för att vi skulle kunna skjuta, men vid tredje tillfället lyckades jag fälla björnen, berättar Robert.

Björn väger uppskattningsvis cirka 150 kg.

– Just nu sitter vi och njuter av kvällssolen och Paul-Anders Fjellström ska koka kaffe. Nu är björnjakten som bäst, avslutar Robert Salomonsson, som också berättar att de nu förbereder att åka upp till Norrbotten för att fortsätta jakten de kommande veckorna.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Annonser