Browning T-Bolt

Browning var tidigt ute med rakrepetering. Browning T-Bolt var en välbyggd småviltstudsare när den introducerades 1965 men marknaden var inte riktigt mogen för nymodigheterna och tillverkningen upphörde 1975. Nu är vapnet tillbaka, med uppgraderad konstruktion.

John Moses Browning, en av de verkligt stora vapenkonstruktörerna, föddes den 23 januari 1855 i Ogden, Utah. Han fick tidigt lära sig vapensmidets grunder. Hans första vapen som konstruerades var ett enkelskottsvapen. Under åren 1883 till 1902 designade John Moses Browning vapen för Winchester. När John Moses Browning dog 1926 gick en vapenlegend ur tiden. Men hans vapen lever vidare och nu tar Jaktjournalen en närmare titt på rakrepetern T-Bolt.

Enkel syntetstock

Browning har valt en till synes enkel syntetstock. I stället för nätskärning har man på pistolgrepp och framstock pressat paneler med grov yta. Det är ett litet och nätt vapen med lätt rekyl så det känns som att greppanelerna är tillräckligt för att ge det grepp som krävs. Kolvhals och framstock har förstyvningar i form av fackverksliknande avbalkningar. Skall man döma av precisionen är kolven tillräckligt styv. Utöver panelerna är en liten diskret Browninglogga på pistolgreppet den enda utsmyckningen på kolven. På varbygeln har man lagt in en förgylld logga.

Smart bakkappa

Bakkappan är i samma hårda material som kolven i övrigt. En förtjänstfull detalj är att Browning valt att integrera ett extra magasin i bakkappan. En alldeles brilliant sak som innebär att man kan åka till skjutbanan med 20 patroner påfyllda i magasin. Kalla dagar uppskattar man att slippa pilla med små patroner med kalla fingrar. Denna detalj finns bara på modellerna med syntetkolv. Det är synd för på hemsidans bilder kan man ana att träkolvarna ger ett mera fullvuxet vapen som tilltalar i vart fall mitt öga mera.

Bra balans

Browning T-Bolt ser liten ut vid första anblicken. Vikten är drygt två kilo utan kikarsikte vilket ytterligare förstärker intrycket. Men Brownings konstruktörer har hittat balansen mellan kolv och framstock vilket tillsammans med övrig design skapat en mycket god helhet. Browning T-Bolt är en småviltstudsare och bör således vara ett smidigt och lätt vapen vilket är precis vad det är.

Magasin

Magasinet är lätt att fylla på och fungerade utan problem. Tio patroner i ett magasin kan ibland medföra problem, dels vid påfyllning men även när patronerna skall matas upp i patronläget. Av detta märktes ingenting så Browning har gjort ett gott jobb. Det nykonstruerade magasinet kallas för ”Double Helix”. Patronerna placeras i en S-formad kurva i ett plastmagasin. Konstruktionen ger ett kompakt magasin som fungerar utmärkt. Magasinet har två rullar ovanpå varandra. Matarrullarna drivs av en fjäder. Den övre rullen har ett utstickande tandat hjul, som kan användas för att pressa ner patronerna i magasinet. Magasinet låses i ett magasinshus som sitter i vapnet med två insexskruvar som också håller vapnets metalldelar fästa i syntetstocken. Det ser en smula simpelt ut men verkar fungera då precisionen är mycket god.

Mekanism

Browning T-Bolt var en av de första rakrepeterande mekanismerna. Möjligen var det så att konstruktionen var lite för djärv när den lanserades. Tiden var mera mogen när Blaser med flera klev in på marknaden. Slutstyckshandtaget fungerar som en hävarm som flyttar låstapparna i sidled och frigör slutstycket. Låsningen av slutstycket sker med två cylindriska tappar, som griper in i motsvarande urtag på var sin sida av lådan. Lådan är i låsningen cirka tre millimeter tjock och med två väl inpassade låsklackar är nog detta en av marknadens starkaste låsningar. Slutstycket är mycket välarbetat och har dubbla utdragare vilket garanterar säker utdragning och bidrar till säker matning av nästa patron. Konstruktionen gör att det är svårt att ladda om tyst. Det är en del stål som skall ”flyttas” vilket hörs. Nu går omladdningsrörelsen mycket snabbt vilket kompenserar i någon mån.

Säkring

En av nyheterna på Browning T-Bolt är att säkringen sitter på kolvhalsen. En mycket bra placering. Browning har gjort samma sak på A-Bolt och X-Bolt. Säkringen som låser avtryckaren har också en funktion för att ta ur slutstycket. När slutstycket skall tas ur vapnet skall slutstycket vara låst och mekanismen säkrad. Dra slutstycket ur låst läge och tryck ner den lilla blanka tangenten i lådan bakom slutstycket. När du trycker ner tangenten låses den i nedtryckt läge och slutstycket kan tas ur. Faktiskt riktigt lätt. Att sätta tillbaka slutstycket är mycket enkelt.

Nytt avtryckarsystem

Browning har ett nykonstruerat avtryckarsystem som i princip är helt inneslutet i ett komposithölje. Trycket är kort, fritt från släp men en aning hårt. Normalt brukar man uppleva att avtryckaren fjädrar lite i skottet, men på Browning T-Bolt är avtryckare helt stum. Avtryckarvikten kan justeras med en skruv som är åtkomlig från utsidan. Skruven sitter framför varbygeln. Nu störs jag inte så mycket av hög avtryckarvikt. Det är värre med släp som stör skyttet mera.

Låda

Browning har valt att inte integrera kikarfästen i lådan som de flesta andra småviltstudsare. Browning har i stället borrat lådan för klackar. Det vanliga är som sagts att lådan är fräst för elva millimeter kikarfästen. I de flesta fall är elva millimeter laxspår tillräckligt. I detta fall med .17 HMR kan nog vanliga klackar vara bättre.

Pipa

Pipan är 46 centimeter lång med slank och konisk profil. Pipan är gängad för ljuddämpare och saknar öppna riktmedel. Kröningen är mycket välgjord och bidrar i hög grad till den goda precisionen.

Skytte

Browning T-Bolt har mycket skjutglädje inbyggd. Mekanismen för tanken till skidskytte vilket blivit en megastor TV-sport. Inom skidskyttet är det ingen som inte skjuter med straight-pullmekanism. Browning T-Bolt kräver lite träning för att utnyttja snabbheten i omladdningssystemet. När mekanismen dras tillbaka kommer den liksom av sig själv. Det blir lite kärvare när mekanismen skall stängas. Det krävs lite mer kraft. Precisionsmässigt hävdar sig Browning T-Bolt väl med Federal Premium V-Shock ammunition. Serien är skjuten på älgbanans 80 m. Det var den ammunition som stod till buds så jag kan inte uttala mig om hur det förhåller sig med andra fabrikat. I dagsläget är tillgången på ammunition relativt stor. Enda nackdelen är möjligen priset jämfört med .22 LR.

Sammanfattning

Browning T-Bolt är en trevlig överraskning som har alla förutsättningar att bli populär. Personligen skulle jag välja en .22 LR för att inom rimliga kostnader kunna skjuta så mycket jag vill. För den som jagar ripa eller har omfattande predatorjakt kanske .17 HMR är ett bättre val med den kaliberns bättre kulbana. Funktionsmässigt lämnar Browning T-Bolt inget att önska och de dubbla magasinen är ett stort plus. Precisionsmässigt är Browning T-Bolt också helt klart godkänd.