Bakläxa på skarvjaktsbeslut

Stockholm (JJ) Naturvårdsverket har nu överprövat flera länsstyrelsebeslut om skyddsjakt på skarv. Och länsstyrelserna får bakläxa.

Flera länsstyrelsebeslut om skyddsjakt på skarv har överprövats. Arkivfoto: Per Jonson

Länsstyrelsen i Stockholms län beslutade i april 2016 att tillåta viss skyddsjakt efter storskarv vid utsättningsplatser, vid fasta och rörliga fiskeredskap och fiskodling samt i ett antal angivna fredningsområden för fisk. Yrkandet om inhibition avslogs av Naturvårdsverket och skyddsjakten har i aktuella delar fått genomföras, trots överklagandet.

Nu har Naturvårdsverket prövat ärendet i sak och avslår överklagandet.

– Beslutet från Länsstyrelsen i Stockholms län om att tillåta skyddsjakt efter skarv är välmotiverat och visar tillräckligt tydligt på sambandet mellan skarvens predation och risken för allvarlig skada på fisket, säger Hanna Ek, jurist på Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Däremot har inte länsstyrelserna i Kalmar och Blekinge uppfyllt samtliga krav för att skyddsjakten på skarv ska kunna bedrivas där i enlighet med deras beslut. Skyddsjakten dras därför in för andra än yrkesfiskare.

I tillägg till detta har Naturvårdsverket även överprövat två mindre ärenden om skyddsjakt efter skarv avseende Stockholms respektive Skåne län. I båda fallen hade länsstyrelsen avslagit ansökningar om skyddsjakt. Naturvårdsverket anser att länsstyrelserna haft fog för sina bedömningar, men det ena ärendet återförvisas till Länsstyrelsen i Skåne län för ytterligare handläggning.

AKTUELLT

Förväxling av åtelkameror

Kungsbacka (JJ) Fel kamera testades när Jaktjournalen gjorde årets stora Åtelkameratest i nummer fyra i våras. Fem kameror testades, däribland skulle Hylte Jakt & Lantmans nya modell av ScoutGuard SG 550M-14SHD Nordic testas.

Så björntätt att byn nu ordnar björnspanarcafé

Jämtland (JJ) I byn Svaningen i Jämtland är det så björntätt att hembygdsföreningen dragit igång "Björnspanarcafé". – Jag har sett säkert 100 björnar, bara kring mitt hus, berättar initiativtagaren Karin Nilsén Andersson i Jaktjournalens webbradio.

Vitlöksdoftande vildsvinskarré

Jägarna som är noggranna med styckningsdetaljer kan glädja sig åt vildsvinskarré i frysboxen. En riktig höjdare som passar bra att vitlöksmarinera. 4 personer: 800 g vildsvinskarré Marinad: 1/2 dl olivolja 2 msk Kikkomansoja 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk honung 1 msk chili 1 tsk grovmalen svartpeppar 1 tsk paprikapulver 1 msk rött vin Tillbehör: bulgursallad

Mauser M18 – Enkel studsare för problemfri jakt

Mauser har ett sedan 140 år ett grundmurat rykte som vapentillverkare. Grunden i Mausers vapentillverkning har alltid varit tillförlitlighet och kvalitet. Mauser M 18 är inget undantag från denna tradition. Det låga försäljningspriset ger inte utrymme för extravaganser. Du får enkel studsare med det som behövs för problemfri jakt och övningsskytte.

Jura – en ren fjällmissil

När väl kopplet stryks och Jura får kommandot sök, förstår JJs utsände vad ägaren Anders Fors pratar om när han berättar att söket är något utöver det vanligt. Jura förvandlas till en vit missil som flyger fram över fjällmarken på jakt efter ripdoft. Synen av hennes fart, vidd och täta sökmönster får nog alla ägare till stående fågelhund att häpna och drömma sig bort till att någon gång själva ha en hund med det söket.

Dags att ta svinpesten på allvar

Den afrikanska svinpesten sprider sig i Europa och allt fler svenska forskare höjer ett varningens finger för risken att få in pesten i Sverige. I nuläget har svinpesten slagit ut stora delar av vildsvinsstammen i Baltikum och nyligen upptäcktes även smittan i norra Polen.

Annonser