60 lodjur får fällas i Jämtland

Östersund (JJ) Länsstyrelsen i Jämtland har beslutat om licensjakt efter högst 60 lodjur i Jämtlands län. Jaktområdet omfattar hela Jämtlands län och är i år inte indelat i kommuner. Jakten får bedrivas från och med den 1 mars 2011 till och med den 15 april 2011. Jakten kan avlysas tidigare än 15 april om kvoten är uppnådd.

Anmälan om fällt eller påskjutet lodjur ska anmälas utan dröjsmål – och senast en timma efter det att djuret fällts – till telefon 063-14 63 33.
Lodjur får jagas oberoende av kön och ålder. Licensjakt efter lodjur med stöd av detta beslut får inte bedrivas med hjälp av fångstredskap (fällor). Högst två hundar som ställer eller förföljer ett och samma lodjur får användas samtidigt. Hundarna får inte bytas under jakt på ett och samma lodjur under samma dag.
Länsstyrelsen har en telefonsvarare med aktuell information om hur många djur som fällts och vad som återstår av tilldelningen. Denna telefonsvarare nås via telefonnummer 063–12 63 12.
Informationen uppdateras minst en gång per dygn. Jaktledaren ska minst en gång i timmen informera sig om hur många djur som återstår av tilldelningen.

AKTUELLT

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser