Ett varmare klimat riskerar att bidra till att sprida fästingsmitta.. Arkivfoto: Per Jonson

Fler riskerar smittas av fästingar när klimatet blir varmare

De jägare som efter en lyckad jakt har burit hem ett rådjur över axlarna vet att man efter det kan krylla av små fripassagerare. Fästingar som lämnar det döda djuret. När vi går mot ett allt varmare riskerar smitta som sprids med fästingar att bli ett växande problem.

 – Förändringar i årstidernas klimatförhållanden och längd underlättar för vektorer som fästingar och olika insekter, smittämnen och värddjur att överleva och sprida sig till nya geografiska områden. Förändringar i årstidernas klimat och längd, i kombination med ett snabbt globalt transportsystem, underlättar även för att nya sjukdomar att kunna införas och fortsätta att spridas i Sverige, säger Karin Lundgren Kownacki, analytiker inom klimatanpassning på SMHI till tidningen Arbetsliv

Sjukdomar som smittar naturligt mellan djur och människor kallas för zoonoser. Även om de naturligtvis kan drabba alla människor så finns det de som är extra utsatta, till exempel jägare som rör sig mycket i skogen.

Ann Albihn, professor på SLU och veterinär och laborator på Statens Veterinärmedicinska Anstalt menar att det finns sätt att skydda sig Till exempel genom att vaccinera sig vid behov och att bära heltäckande klädsel när man vistas i naturen. Hon framhåller samtidigt att man inte ska vara rädd för att vistas i naturen.

. Det finns ju också många positiva hälsoeffekter av att umgås med djur och vistas i naturen och man ska inte vara rädd för detta. Men det är bra att känna till riskerna och skydda sig för smitta, säger Ann Albihn, säger hon till tidningen Arbetsliv.