Alla jägare som avlossar skott är ansvariga för att de har ett säkert kulfång, framhåller Daniel Ligné på Jägareförbundet. Arkivbild: Gettyimages

Var stannar kulan? ”Alltid skytten som kröker fingret som är ansvarig”

- Det är alltid den som avlossar skottet som är ansvarig.Det säger Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, med anledning av den allvarliga jaktolycka som inträffade i Hedemora på söndagen.

"}}

Jaktjournalen har berättat om en älgjakt som gick fel vid 13-tiden på söndagen i Hedemora. En jägare i 80-årsåldern fick älg i pass och avlossade sju skott.

Cirka 100 meter bort fanns ett hus och en husägare i 60-årsåldern träffades i magen av en kula. Mannen skadades allvarligt och vårdas på sjukhus.

Christina Hallin, pressinformatör vid polisen i Bergslagen, berättar att utredningen nu leds av åklagare.

– Vi har inga misstankar om att det här är uppsåtligt på något sätt, utan att det handlar om oaktsamhet i samband med jakten. Mannen är misstänkt för grovt vållande till kroppsskada och det är ett oaktsamhetsbrott. Utredningen får visa om han inte varit så försiktig som lagen kräver av jägare som avlossar sina vapen, säger Christina Hallin.

Skyttens ansvar

Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet, vet inte mer än det Jaktjournalen rapporterat kring omständigheterna.

– Oavsett detaljerna kring händelsen, så är det den som skjutit som gjort fel. En del jägare, speciellt av det äldre gardet, tycker att skog kulfång, men det är det inte. Kulan ska skjutas så att den landar i marken, säger Daniel Ligné.

Det talas ofta om jaktledarens ansvar och i många lag delar jaktledaren ut förhållningsorder till deltagande jägare; skjut inte i den och den riktningen och så vidare.

Men det är inte juridiskt bindande, enligt Daniel Ligné. På Jägareförbundet går man igenom rättsfallen och kan konstatera att det är den enskilde jägaren som är ansvarig för var kulan tar vägen.

– Det är skytten som kröker fingret som är ansvarig. Det finns till och med fall där jaktledaren sagt att det varit okej att skjuta i en viss riktning. Jägaren har gjort det – och så har det gått på tok. Då är det lik förbannat skytten som hålls ansvarig, säger Daniel Ligné.

Kring två miljoner jaktskott

Han framhåller att antalet jaktolyckor minskade radikalt efter att obligatorisk jägarexamen infördes 1985.

– Vi avlossar någonstans kring två miljoner jaktskott per år i Sverige – och det säger sig självt att det då till sist händer något extremt. Jag kan tycka att det är väldigt få incidenter i förhållande till hur många skott som avlossas, säger Ligné.

Det finns jaktformer som sticker ut i olycksstatistiken – ripjakten utmärker sig speciellt.

– När vi tittar på vilka som står för incidenterna så är det utländska jägare. Sverige har nog världens säkraste jakt, vågar jag säga. Jägarexamen har gjort underverk med säkerheten, konstaterar Ligné.

Han är själv uppvuxen med rådjursjakt med drever och hagelvapen. När vildsvinen och dovhjortarna började komma på bred front, befarade han att det skulle bli många olyckor.

– Men det har inte blivit så, där hade jag fel. Det får jag lov att erkänna, säger Ligné.

Första timmen P1-programmet Studio Ett medverkar jaktledaren i det aktuella jaktlaget i Hedemora och Daniel Ligné och diskuterar säkerhet vid jakt. Programmet sänds live efter 16-nyheterna och finns att avlyssna i efterhand på webben.