Tobias vann mot polisen om Tikka T3x TAC A1

Umeå (JJ) Tobias Lindgren i Umeå har rätt att få licens på en Tikka T3x TAC A1. Förvaltningsrätten upphäver polisens nekande av licens i detta principiellt viktiga mål.

Toibias Lindgren med det aktuella vapnet Tikka T3x TAC A1. Foto: Privat

Jaktjournalen berättade för knappt en månad sedan om Tobias Lindgren i Umeå som nekades licens på en Tikka T3x TAC A1. Han anlitade advokat och inhämtade utlåtanden från en rad experter.

– Geväret kostade 25 000 kronor och advokaten har hittills kostat 35 000 kronor. Men jag tycker det är principiellt viktig fråga och många frivilliga har skickat donationer till mig via swish för att hjälpa till och täcka advokatkostnaderna, har Tobias berättat för Jaktjournalen.

Polisens motivering för att neka licens är att vapnet har vikbar kolv, vilket kan underlätta för kriminella att dölja det under transport. Polismyndigheten anser också att bössan har ett militärt utseende och pekar på att det är utrustat med pistolgrepp, vilket skulle göra det enklare att avfyra utan stöd mot axeln.

Vikbar kolv underlättar

Förvaltningsrätten konstaterar att målet handlar om hurvida Tikka T3x TAC A1 får användas vid jakt.

Rätten  tar i sin dom fasta på en del av polisens argument – vikbar kolv kan underlätta för kriminella att dölja vapnet. Men rätten konstaterar också att det inte finns någonting i lagstiftningen som förbjuder vikbara kolvar på manuellt laddade gevär.

Rätten väger också in Tobias Lindgrens argument, att ett vapen med ljuddämpare blir långt och medför problem för jägare som rör sig i terrängen. Vikbar kolv underlättar förflyttningar bland träd och grenar.

Rätten konstaterar att Tikka T3x TAC A1 kan avfyras utan stöd mot axeln men skriver att det i sådana fall påverkar precisionen i skottet avsevärt. I det här fallet rör det sig om manuellt repeterad studsare och då ökar inte vapnets farlighetsgrad, menar Förvaltningsrätten i Umeå.

Lämpligt för jakt

Både Kammarrätten i Sundsvall och en rad förvaltningsrätter i landet har kommit fram till att polisen har rätt att neka licens på Tikka T3x TAC A1.

Förvaltningsrätten i Umeå skriver:

”Även med hänsyn till den restriktivitet som ska råda vid beviljande av vapentillstånd bedömer förvaltningsrätten därför att det aktuella vapnet, vid en sammantagen bedömning, är lämpat för ändamålet jakt. Tobias Lindgren ska således beviljas tillstånd att inneha det aktuella vapnet, förutsatt att övriga förutsättningar för att bevilja sådant tillstånd är uppfyllda.”

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

 

AKTUELLT

Rapport från Värmland inför Stövar-SM för rävhundar

I helgen avgörs Stövar-SM för rävhundar och ekipagen och arrangörsstaben samlas ikväll. Jaktjournalens webbradio fick en pratstund med tidningens utsände, Holger Nilsson, och ordföranden i Stövarklubben Värmland, Christer Andersson, om förutsättningarna.

Mustig och supergod älggryta

Att avnjuta en härlig älggryta efter en lyckad jaktdag kan vara det härligaste som finns. Vi jägare kan skatta oss lyckliga att ha det mest ekologiska och delikata köttet i frysen. Jaktjournalen kan dela med sig av ett riktigt härligt recept av älggryta som går hem hos både barn och vuxna. Ingredienser: 600 gram grytbitar

Blaser R8 Carbon Success – vi snackar extra allt!

Blaser har i sitt R8 system ett enormt utbud av kolvar, pipor och kalibrar. Man har under senare år lanserat nya modeller riktat mot kvinnliga jägare och skyttar. Dessa modeller, R8 Intuition-studsare och hagelbocken F 16 Intuition fungerar också väl för lite kortare manliga jägare. De senaste tillskotten i R8 familjen är en tumhålsstock i Carbonfiber och en pipa med inbyggd ljuddämpning. Den senare återkommer vi med en test så snart det går.

Bira – en sann norgehistoria

Vid injagning av skällande fågelhundar betonar många vikten av att de första fågeltagningarna blir rätt. Guri Malla´s Nob Bira vinnare av Skallkungtävlingen 2018 är ett exempel på motsatsen. Även om det går fel i början kan slutresultatet ändå bli perfekt.

Regeringen: Hundträning i vilthägn kan förbjudas

Regeringen flaggar för att det kan komma ett förbud mot jaktträning med hund på vilt i hägn. Men landsbygdsminister Jennie Nilssons politiskt sakkunnige, Janus Brandin, vill tona ned det hela. – Det är bara en notering regeringen gör, säger han till Jaktjournalen.

Annonser