Sabatti Forest Adjustable – enkelt men välfungerande kombigevär

Det verkar som populariteten för kombinationsvapnen kan vara på väg att öka igen efter ett par års nedgång. Sabatti Forest Adjustable är ett enkelt bruksvapen utan extravaganser. Lådan är graverad med enkel pressad gravyr med en hjort och älg. Men det är en väl fungerande kombi med goda skjutegenskaper

Kombivapen har sina för- och nackdelar och populariteten varierar över tid. I många fall är det bra att ha ett kulskott till hands men ibland önskar man att man å andra sidan att man har två hagelskott. När det nu är så att man har ett av varje får man vara lite försiktigare vid jakten i stället.

Anor från 1700-talet

Sabatti grundades i början av 1700-talet med flintlåspistoler och pipor som huvudprodukter. Giuseppe Sabatti tillverkade pistoler med stor framgång i Gardone val Trompia som är vapentillverkningens Mecka i norra Italien. Beretta är kanske den mest kända av dalens andra vapentillverkare. Familjen Sabatti har genom århundradena spelat en betydande roll i vapentillverkningen i Valtrompiadalen som konstruktörer och pipmakare. Vapentillverkningen började med knivar, huggare, svärd, sedan flintlåspistoler och är nu en del av Italiens framgångsrika vapentillverkning. Sabatti är tillsammans med Tanfoglio, F.A.I.R och Davide Pedersoli, IFG, Italian Firearms Group en företagskonstruktion för att gemensamt underlätta export främst till USA.

Sabatti Forest

Sabatti Forest Adjustable går inte att hitta på Sabattis hemsida då det är ett specialtillverkat vapen för Jaguargruppen. Det är inte helt ovanligt att Italienska tillverkare gör vapen på beställning som säljs under annat namn. Vapnet känns välbalanserad och smidig. Första intrycket känns bra.

Kolv och framstock

Kolven har normala mått som borde passa de flesta. Sabatti har valt hygglig valnöt som är väl arbetad och putsad. Pistolgrepp och framstock har välgjord ”nätskärning” som ger mycket bra grepp. Pistolgreppet har en lämplig kurva som tillsammans med en generös utformning av framstocken bidrar till den goda balansen. Gummibakkappan är inte helt perfekt inpassad men dämpar bra och skyddar kolven på ett bra sätt.

Mekanism

Sabatti har byggt sin kombi med en traditionell mekanism med en bred underliggande låsregel. Systemet med underliggande låsregel, som låser piporna i lådan, utvecklades av John Moses Browning för mer än 100 år sedan. Konstruktionen är beprövad och återfinns på vapen från Browning och Beretta. Pipornas är upphängda i mekanismen på två tappar på lådans sidor där urfräsningar på pipblocket griper in. Om dessa tappar kan bytas ut är oklart men jag har svårt att se hur man skall kunna skjuta en kombibock glapp under jaktlig användning. Låsregeln är lika bred som lådan och svagt konad vilket gör att låset självjusterar. En mycket bra detalj. Sabatti Forest har automatisk säkring vilket är bra på ett jaktvapen. Säkringen spärrar avtryckarna och avtryckarstängerna kan inte gå ur läge i säkrat tillstånd. Till detta finns extra upphak på hanarna. Mekanismen är väl arbetad och putsad vilket ger ett gediget intryck. Säkringstangenten är tillräckligt stor för att ge ett bra grepp även med handskar. Lägena är distinkta. Kort sagt, mekanism och säkring ger ett mycket bra intryck.

Pipor

Sabatti tillverkar själv sina pipor. Kulpipan är kallhamrad och friliggande i Chrome Molybden stål. Hagelpipan är också Sabattis produktion. Att själv göra sina pipor ”in house” som bland annat Beretta gör innebär att man har full kontroll på processen från stål till pipa. Piporna är blånerade efter finputsning. Finishen är hög och blåneringen välgjord.

Skytte med kula och hagel

Jag testsköt vapnet med Norma FMJ och Norma Oryx. Hageltestet genomfördes med en enklare hemmakastare. Skjutning med kulpipan gjordes från skjutbänk med stöd under såväl framstock som kolv. Hagelammunitionen som användes var Gyttorp Steel Max och Gyttorp Röda US5 och Gyttorp Magnum US3. Geväret har fast borrning på hagelpipan. ¼ choke och levererade jämna träffbilder med alla tre testade patroner från Gyttorp. US3 och US 5 får utgöra en tillräcklig test på hagelpipan då båda dessa täcker en stor del av den svenska jakten. Det blev ingen omfattande lerduveskjutning då testet utfördes med en enklare hemmakastare. Mot flygande mål är bössan lättskjuten; anläggning och sving känns naturlig och hagelsvärmarna hittar dit de ska.

Kombi för eftersök

Ett kombivapen är ett bra vapenval för eftersök. En slug i hagelpipan är effektivt i risig terräng. För att testa vapnet blev det därför också några skott med Federal Classic Slug. När jag testar samskjutningen mellan hagel och slug kan jag konstatera att hagelsvärmen på 25 meter ligger med något överslag. Slugkulorna tog i den svarta riktpricken som var cirka tio cm. Ett efterföljande kulskott tar mitt i tavlan.

Öppna riktmedel

De öppna riktmedlen fungerar mycket bra. Det är enkla konstruktioner som trots allt gjorde det enkelt att skjuta. Siktet går att fälla ner om man så vill vid hagelskytte. De öppna riktmedlen fungerade väl upp till 50-60 meter för min del. För att kontrollera precisionen sköts några skott på 100 m. Vapentypen lämpar sig inte för ihållande kulskytte utan är byggda för ett skott möjligen två. Nu är kulpipan friliggande och ett enkelt försök slutade med att en viss stegring ändå uppstod. Det är två skott mellan skotten på tavlan. Första och andra skottet hade träffat en orre utan tvekan på 100 meter vilket är mer än godkänt för vapentypen. Lådan är förberedd för montage av kikarsikte med ett fräst spår i bakre delen av pipan. På skenan passar till exempel Sakofästen. Recknagell med flera tillverkar fästen som passar.

Sammanfattning

Sabatti Forest är inget lyxvapen men ett robust bruksvapen och trevlig bekantskap med goda skjutegenskaper. Priset är överkomligt och borde tilltala den som vill komplettera sin vapengarderob med en enklare kombi. Kaliberutbudet på kulpipan är 6,5×55 och 7x57R. Randpatroner är det traditionella valet i brytvapen. Säkerheten är tillgodosedd med extra upphak. Den justerbara kolvkammen är också en stor fördel.