Genom att vrida näsan in mot kolven linjerar du blicken mot målet.

Så blir du en bättre hagelskytt – Del 1

Att träna skytte mot lerduvor gör dig till en bättre skytt i jaktskogen, oavsett om du står med ett hagelgevär eller studsare på passet. Men för att få ut mest av din träning måste du veta vad du gör. Det vet Olof Olofsson, instruktör på Susegårdens skjutskola.

Jag erkänner direkt, min kompentens när det kommer till hagelskytte har en del övrigt att önska. Under flera år har jag blundat för sanningen och helt enkelt valt bort jaktsituationer där hagelskyttet ingått (bortsett från harjakten med stövaren då). Förklaringen är både enkel och komplicerad. Jag har haft en bössa som inte passar och jag har haft fel teknik. Den årliga jaktstigstävlingen på hemmabanan har resulterat i ett ömt kindben och studsaren har därför blivit det naturliga valet när drevjakt stått på agendan. Att komma till skyttebanan med år av jakterfarenhet i ryggen och där uppvisa ett bokstavligt talat uruselt hagelskytte har tagit emot. Det är lätt att komma undan med bristande skyttekompetens när man är nyexaminerad jägare, men sen blir det genast jobbigare. Å andra sidan drivs jag av alltför starkt jaktintresse för att kunna ignorera problematiken. Så då får man helt enkelt ta tjuren vid hornen och göra om och göra rätt. Olof Olofsson, skytteinstruktör på Susegårdens skjutskola har järnkoll på hagelskytte och är en pedagog av rang. I den här instegsartikeln till hagelskytte och nästa nummers vidareutbildning kommer ni att få de grundläggande verktygen för hagelskytte. I del 1 går Olof igenom de mest elementära momenten i hagelskytte. I del 2 höjer han ribban något och ger träningstips för att utveckla skytte mot rörliga mål när grunderna sitter.

Vapnet

Min gamla SKB-bock var tydligen inte optimal för mig. Kolven var omkring tre centimeter för kort. Glöm det där med att låta underarmen stå som modell för hur lång en kolv ska vara. Det är i själva verket i anlägget som man först kan se om den är för kort, för lång eller lagom. Min SKB har 67 centimeters pipor och därför blir också svingen mindre stabil. Ett vapen med 76 centimeters pipor är lättare att skjuta med än ett med korta. Med andra ord fanns det utrymme för nytänk. Nämnas bör att jag till råga på allt har ett dominant vänsteröga trots att jag är högerskytt. Att skjuta med båda ögonen öppna har därför ställt till det för mig. Nödlösningen den senaste tiden har blivit ett fiberoptiskt korn, men jag återkommer till detta.

Säkerheten

Oavsett om du står på bana eller befinner dig i skogen måste du tänka på vapensäkerhet. Så länge du inte ska avfyra vapnet ska det vara brutet (gäller inte halvautomater). När det laddas görs det med piporna riktade i marken. Osäkra inte vapnet förrän du står i position och ska kalla på duvan eller ser viltet komma i pass. När skottsekvensen är över säkrar du åter bössan innan du bryter den.

Position

Olof sa vid upprepade tillfällen till mig ”step up to the bird”, och så är det ju givetvis. Ska man skjuta på ett mål måste man vara vänd mot det. Tänk att du står på en klocka. Målet du ska skjuta befinner sig klockan tolv. Dina fötter ska då placeras i ett axelbrett avstånd med riktningen halv ett på främre foten och halv tre på den bakre (högerskytt). När väl anlägget görs fördelar du vikten framåt och driver kroppen in i anläggsrörelsen. När man sedan står på banan och ska skjuta på lerduvor placerar man sig alltså så att man står rätt i det läge man tänkt skjuta duvan. Därefter får man många gånger vrida sig för att hämta upp duvan när den kommer in.

Anläggning

Anlägget är kanske den viktigaste detaljen när det kommer till hagelskytte och den detalj i mitt eget skytte som haltade mest. När man gör ett anlägg ska man försöka visualisera linjer i luften. Vapnet ska vara en förlängning av din kropp och alltid peka på det objekt du ska skjuta på, på samma sätt vid varje tillfälle. Håll vapnet mot målet men med kolven i armhålan. Bössan ska hållas i sådan riktning att du skulle kunna träffa målet med vapnet trots att du inte lagt an än. När du lyfter bössan mot axeln är det din främre arm som ska styra rörelsen, i mitt fall vänsterarmen. Dina ögon ska ligga horisontellt med pipan. Du pressar därför inte ner din kind mot kolven, i stället vrider du näsan in mot kolven när du lyft upp bössan mot axeln och lutar dig framåt. Kom ihåg att aldrig släppa fokus från målet. Trots att jag har ett vänsterdominant öga kunde jag träffa duvorna, så länge jag endast fokuserade med båda ögonen på duvan. Så fort fokus flyttades över till spång och korn slog vänsterögat ut högerögat. Om detta fungerar på andra med dominant ”fel” öga låter jag vara osagt. För mig gick det vägen när jag litade på anlägget och bara följde duvan.

Träningstips

Träna hemma framför spegeln. Ställ dig fem meter från spegeln i rätt position och fokusera på ditt öga (i mitt fall högerögat). Håll bössan (kolla så den är oladdad!) avslappnat i ett förberedande anlägg strax nedanför axeln. Redan nu ska pipan vara riktad mot ditt öga i spegeln. Gör ett långsamt anlägg där vänsterhanden driver upp vapnet i position. In med näsan mot kolven och för upp vapnet i position. Upprepa detta mönster tills biceps och triceps värker.