Markus Olausson var med och hittade den försvunne jägaren. Nu prisas han och hans förening för sin insats. Foto: Privat, montage

Räddade försvunnen jägare – prisas med stipendium

Gällivare civila fjällräddarförening tilldelas ett stipendium på 10.000 kronor för den insats föreningens medlemmar gjorde när en försvunnen älgjägare hittades efter 2,5 dygn.- Via pejltillverkaren fick vi ut uppgifter som gjorde att vi kunde lista ut i vilken riktning mannen rört sig, berättar Markus Olausson, jägare och medlem i fjällräddarföreningen.

"}}

Den stora sökinsatsen drogs igång i början av oktober i Killinge söder om Kiruna. En älgjägare i 75-årsåldern gick vilse i mörker och dimma och kunde räddas först efter 2,5 dygn i skogen.

– Jag skulle ta vatten ur en bäck och bäckkanten var underminerad. Så jag trillade i vattnet och blev blöt, berättar jägaren för Jaktjournalen.

Hans säger att hans telefon dog när den hamnade i vattnet.

Utan telefon kunde han varken kommunicera med omvärlden eller se på kartan åt vilket håll jaktstugan låg.

De som sökte efter mannen fick heller ingen hjälp av mannens telefonpositioner i sökandet.

Tändare i plastpåse

Jägaren hade en tändare förvarad i en plastpåse och lyckades göra upp eld på nätterna. Han åt lingon och kråkbär och försökte hålla sig igång.

– I mörket och dimman tappade jag bort mig. Men på dagarna tittade jag på träden och såg åt vilket håll grenarna växte. Därför var jag på väg åt rätt håll när jag hörde en helikopter komma, berättar jägaren.

I Gällivare civila fjällräddarförening finns personer som jobbar åt polisen vid sökinsatser.

I räddningsarbetet hade man ett komplett GPS-spår över hur hunden rört sig. Däremot saknades mannens positioner.

– Vi kom på att pejlföretaget kunde ha ytterligare information. Vi fick tillstånd av anhöriga och beslut att polisen att begära ut all information som registrerats hos peljföretaget, berättar Magnus Olausson.

Detektivarbete

Det blev ett detektivarbete där man jämförde hundens spår med vissa positioner som fanns av jägarens rörelser.

– Vi kunde se på kartan att hunden gjort stora sökvändor när den sprang lös. Sedan såg vi också att den rört sig rakt i terrängen och då förstod vi att den måste ha varit kopplad. Vi kunde räkna ut ut att vi sökt för långt västerut, berättar Markus Olausson.

Tidigt en morgon efter 2,5 dygns sökande kom helikoptern rätt.

– Jag gick ut på en öppen plats och då såg de mig, berättar jägaren.

Själv tycker han inte att det hela var så dramatiskt.

– Mat fanns det i skogen, och vatten också. Värst var det att jag inte fick kläderna att torka, säger mannen.

Konkreta tips

Markus Olausson har konkreta tips till jägare som har GPS-pejlar och ger sig ut på jakt.

– Det är en fördel att man har för vana att starta en ny jakt i GPS-pejlen varje gång man går ut. Då finns det kompletta uppgifter om hur både hund och förare rört sig. Det är också bra att anteckna IMEI-numret på pejlen och ha det förvarat hos anhöriga. Och så bör man ha en powerbank till telefonen, säger Markus Olausson som själv är jägare och använder GPS-pejl.

Ett tiotal medlemmar från Gällivare civila fjällräddarförening deltog i sökandet. I måndags emottog de kommunens Räddningsstipendium för 2020 på 10.000 kronor.

– Vi kommer att använda till pengarna till att köpa räddningsutrustning, säger ordförande Jacob Klarin.