Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Blir det som Rovdjursnämdernas medlemmar beslutat kommer närmare en tredjedel av det norska vargbeståndet fällas i vinter. Foto: Gettyimages

Det är norska NRK som rapporterar om Rovdjursnämndernas beslut. På ett möte som nyligen hölls gick åsikterna i sär. Sekretarietet hade aviserat en tilldelning på tolv vargar, alla utanför den så kallade vargzonen.

Men när det skulle hållas omröstningen tyckte medlemmarna i rovdjursnämderna annorlunda. De ansåg att alla vargar i tre flockar inom vargzonen ska tas bort – Slettåsreviret (Hedmark), Hobølreviret (Østfold) och Mangenreviret (Akershus/Hedmark).

Det rör sig totalt om omkring 30 vargar i tillägg till de tolv vargarna som ska fällas utanför området.

Enligt NRK kommer det sannolikt bli upp till miljöministern Ola Elvestuen att besluta om tilldelningen blir så pass omfattande som Rovdjursnämdernas medlemmar nu bestämt.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼