Nu ska det gå snabbare att få skyddsjakt på exempelvis varg. Nya direktiv från Naturvårdsverket. Foto: Privat

Nu ska det bli snabbare skyddsjakt på stora rovdjur

Gränsen sänks för när länsstyrelserna ska bevilja skyddsjakt på stora rovdjur. Det meddelade Naturvårdsverket på fredagsmorgonen när nya direktiv presenterades.

Regeringen ålade Naturvårdsverket att ta fram nya regler för när skyddsjakt på varg, björn och lodjur kan sättas in – för att förhindra ytterligare attacker.

Nu kommer svaret på regeringsuppdraget.

−Beslut om skyddsjakt på stora rovdjur ska kunna fattas vid färre dokumenterade angrepp än i dagsläget. Uppdateringen av Naturvårdsverkets riktlinjer ska bidra till att färre rovdjursangrepp sker på tamdjur och hundar, säger Carl-Johan Lindström på Naturvårdsverkets hemsida.

De nya direktivet ersätter snart 20 år gamla tumregler för skyddsjakt som utgick från Viltskadecenters riktlinjer.

Nya regler

* För get och får sänks gränsen från fyra attacker till två attacker under en tolvmånadersperiod.

* För attack på hund ska det räcka med två attacker för att bevilja skyddsjakt.

”I ett flertal angivna situationer, främst när andra förebyggande åtgärder redan gjorts, anger de uppdaterade riktlinjerna att skyddsjakt kan beviljas efter ett angrepp”, skriver Naturvårdsverket i sitt pressmeddelande.

Tidigare har det, beroende på om det handlat om revirvargar eller andra vargar, krävts tre till fyra attacker.

”En förbättring”

Jägareförbundet ville ha skyddsjakt på varg redan efter en attack på jakthund.

– Det nya direktivet är en förbättring. Dessutom ska länsstyrelserna kunna bevilja skyddsjakt redan efter en vargattack – om hunden bär skyddsväst. Men det är i nuläget oklart om man tagit bort kravet på så kallat vargstål på västarna. Vargstål är ett förslag som vi är mycket kritiska till, men nu ser man inte tydligt vad Naturvårdsverket egentligen föreslagit, säger Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig tjänsteman på Jägareförbundet, i en första kommentar.

Jaktjournalen har sökt svar från Naturvårdsverket på frågan om vargstål, men handläggarna sitter i sammanträde.

Specialregler för ”viktiga” vargar

Naturvårdsverkets tjänstemän håller dock fast vid den inslagna linjen med så kallade genetiskt viktiga vargar.

”Skyddsjakt på invandrade vargar behöver undvikas i möjligaste mån, eftersom de tillför genetisk variation och minskar inaveln. Kraven på att finna andra lämpliga lösningar ställs högre i de fallen. Det krävs enligt riktlinjerna fler dokumenterade angrepp för att det ska beslutas om skyddsjakt på en invandrad varg”, skriver Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Nu återstår att se hur länsstyrelsernas personal hanterar det nya verktyg man fått i förvaltningen av rovdjur.

Jaktjournalen söker tjänstemän på Naturvårdsverket för att få klarhet i vad som gäller kring vargstål i skyddsvästar för hundar.