Lodjuren uppges ha minskat kraftigt i Norrbotten

Lodjursstammen uppges ha minskat kraftigt i Norrbotten. Man har hittat 13,5 familjegrupper och det är långt under målet.

Lodjuren i Norrbotten är huvudsakligen ren. Foto: Gettyimages

Det är Piteå-Tidningen som i sin pappersupplaga berättar om länsstyrelsens inventeringsresultat.

Enligt de politiska målen, som fastställdes 2012, ska vårt nordligaste län ha 32 familjegrupper. Miniminivån är satt till 17.

Det är oklart vad som ligger bakom minskningen. Chefen för viltanalys vid Naturvårdsverket, Andreas Zetterberg, säger till tidningen att stammen kan ha underskattats i år och överskattats tidigare år.

Ren huvudföda för lodjuren

– Det finns olika saker som kan påverka räkningen, som till exempel snöförhållandena. Illegal jakt kan ha förekommit som i kombination med licensjakt och skyddsjakt gjort att stammen reducerats, säger Andreas Zetterberg till Piteå-Tidningen.

Kommande vinters licensjakt på lodjur är nu inställd i Norrbotten och målet är att åter öka stammen.

– Samtidigt som vi har ett mål då det gäller lodjur har vi ett mål att rennäringen inte ska ha förluster på mer än max tio procent. Ren är lodjurens huvudföda i Norrbotten, säger Anna Danell, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen, till Piteå-Tidningen.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Dystert rekord i vargattacker – men ingen skyddsjakt

Sommaren 2020 kommer att gå till historien som ett dystert rekordår när det gäller vargattacker på fårbesättningar i Västra Götaland. Hittills har 41 får dött vid fem attacker. Nu visar det sig att en attack i Alingsås utfördes av samma varg som dödade får i Tiveden i Örebro län 10 maj.

Film: Ruggig närkontakt med stora älgtjurar

Tony Ögren i Västernorrland fick på måndagsmorgonen sådan närkontakt med två stora älgtjurar, att det blev nästan skrämmande. – Jag var beredd att hoppa bakom en rejäl tall som jag hade intill mig, säger Tony.
ANNONS ▼