Lodjuren uppges ha minskat kraftigt i Norrbotten

Lodjursstammen uppges ha minskat kraftigt i Norrbotten. Man har hittat 13,5 familjegrupper och det är långt under målet.

Lodjuren i Norrbotten är huvudsakligen ren. Foto: Gettyimages

Det är Piteå-Tidningen som i sin pappersupplaga berättar om länsstyrelsens inventeringsresultat.

Enligt de politiska målen, som fastställdes 2012, ska vårt nordligaste län ha 32 familjegrupper. Miniminivån är satt till 17.

Det är oklart vad som ligger bakom minskningen. Chefen för viltanalys vid Naturvårdsverket, Andreas Zetterberg, säger till tidningen att stammen kan ha underskattats i år och överskattats tidigare år.

Ren huvudföda för lodjuren

– Det finns olika saker som kan påverka räkningen, som till exempel snöförhållandena. Illegal jakt kan ha förekommit som i kombination med licensjakt och skyddsjakt gjort att stammen reducerats, säger Andreas Zetterberg till Piteå-Tidningen.

Kommande vinters licensjakt på lodjur är nu inställd i Norrbotten och målet är att åter öka stammen.

– Samtidigt som vi har ett mål då det gäller lodjur har vi ett mål att rennäringen inte ska ha förluster på mer än max tio procent. Ren är lodjurens huvudföda i Norrbotten, säger Anna Danell, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen, till Piteå-Tidningen.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

SVA vill ha hjälp att kartlägga nya fågelvirus

SVA vill ha allmänhetens hjälp att hålla koll på om Sverige nås av fågelvirus som även kan smitta andra människor och djur och som inte funnits här tidigare. Allmänheten uppmanas rapportera döda fåglar som påträffas.

Därför är foxhounden Einar en värdefull varghund

– När jag läste i Jaktjournalen att finnarna jagar varg med hund, brann det till i huvudet på mig: En sådan hund ville jag ha. Det berättar värmländske jägaren Petter som äger american foxhounden Einar som det fällts ett 20-tal vargar för och som just nu hjälper den norska fårnäringen mot varg.
ANNONS ▼

Annonser