Med den här utrustningen kan jakthundar räddas ur isvakar.

Ligné tipsar: Här är katastrofpåsen som kan rädda hunden när isarna är dåliga

Riksjaktsvårdskonsulent Daniel Ligné har flera gånger räddat hundar från isvakar. Nu tipsar han om katastrofpåsen, som placeras centralt på jaktmarken och är känd av alla jägare som deltar i jakten.

"}}

Varje år kommer nyheter om hundförare som lyckats rädda sina jakthundar från svåra situationer på svaga isar.

Den kände jägaren Rasmus Boström har berättat att han alltid använder flytväst på hunden, om han jagar i områden med farliga isar. Se länkar till artiklarna nedan.

Daniel Ligne, riksjaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet, har egen erfarenhet av både lyckade och misslyckade räddningsaktioner.

– Tre gånger har jag varit ute och kravlat på isar och räddat hundar. Det har gått bra de gånger det varit mina egna hundar, berättar Daniel Ligné.

Svårare i strömmande vatten

Han har också varit med när hundar drunknat under jakt i Dalarna och Sörmland. Då har det handlat om hundar som hamnat i strömmande vatten.

– Det är svårare, för då glider hunden in under iskanten. En tax och en drever har jag varit med om att få bärga senare på vårkanten, säger Ligné.

Han berättar att många jaktlag i Sörmland nu inrättat en rutin med en katastrofpåse. Den innehåller grejer som behövs för att rädda en nödställd hund – flytoverall, isdubbar, ispik och kastlina.

Två av de tre hundar som Daniel Ligné själv räddat, en laika och två wachtlar, har klarat livhanken tack vare denna beredskap.

– Två gånger har jag haft flytoverall och lyckats ta mig ut på isen – och sedan har jag lyckats få fast en kastlina runt hundarna och få upp dem över iskanten. Jag har alltid haft hanhundar, och de har det svårare eftersom de fastnar på iskanten, säger Ligné.

Han förordar också en ispik, så att den som ålar sig ut på isen efter en hund kan hugga i isen och kontrollera istjockleken.

Flytoverallen är garanti för att man inte drunknar när man försöker rädda sin hund.

”Genial idé”

Katastrofpåsen placeras centralt i området där man jagar. Alla deltagande jägare känner vill var påsen finns och kan snabbt hämta upp den om någon hund blir nödställd.

– Man har väl ungefär en kvart på sig om hunden hamnar i vattnet. Då gäller det att man kan komma ut till den så fort som möjligt. Många lag har också första förband i katastrofpåsarna, för att kunna ta hand om hundar som exempelvis sprättats av vildsvin, säger Daniel Ligné.

Han har läst om Olof Granhagens räddningsinsats med vindsurfingbrädan i Leksand i lördags.

Flytoverall

Isdubbar

Kastlina

Ispik

Första förband

– Genial idé. Idag hjälper pejlarna till att visa snabbt om en hund blir kvar på en plats i en sjö. Då gäller det att ta sig ut till den, säger Ligné.