Vargforskare Olof Liberg tipsar Norge om att hägna in vargen och låta militären gå vakt innan den släpps ut. Foto: Gettyimages, montage

Libergs råd till Norge: ”Låt militären vakta vargen”

En vargflytt kan vara på gång i Norge och vargforskare Olof Liberg har ett råd till myndigheterna i vårt västliga grannland. – Använd "mjukt släpp" och låt militären vakta vargen, säger Liberg.

Jaktjournalen har berättat att en ”viktig” varg med gener från Finland-Ryssland har konstaterats i Engerdals kommun i Norge. Den ska sövas och märkas så fort som möjligt, för att inte bli skjuten i licensjakten som startar utanför den norska vargzonen den 1 december. De norska myndigheterna funderar också på om det går att hitta en lämplig plats inom den norska vargzonen dit vargen kan flyttas. Men erfarenheterna från svenska vargflyttar är att vargarna inte blir kvar där de sätts ut efter sövningen. De så kallade ”hårda släppen”, alltså rakt ut efter sövning, från bur till frihet, har inte fungerat som myndigheterna tänkt. Vargarna har vandrat iväg, i de flesta fallen väldigt långt och målinriktat. – Vargparet som flyttades från Norrbotten till Tiveden 2013 blev kvar. Men då löpte tiken och var eventuellt redan dräktig. I de övriga fallen har det inte fungerat med ”hårda släpp”, säger Liberg.

Polisen sövde Skånevarg

1984 sövde Polisen en varg på Falsterbonästet i Skåne och satte den i Skånes djurpark. Sedan körde Naturvårdsverkets personal den med bil till Dalarna där den släpptes ut. Men vargen vände söderut igen och sköts ett halvår senare i Halland. 2011 började en avkomma från ”genetiskt viktiga” Galvenreviret i Hälsingland äta renar i norrbottniska Dokkas. Den sövdes och flögs till flygplatsen i Borlänge och transporterades med bil till utsläppsplatsen sydost om Garpenberg i södra Dalarna. En och en halv månad senare hade varghanen vandrat upp till Norrbotten igen och sköts i närheten av platsen där han sövdes.

Vargtik flyttades fyra gånger

Sedan följde en närmast farsartad serie vargflyttar där en påfallande gul, finsk-rysk vargtik flyttades fyra gånger men ständigt återvände norrut till renskötselområdet. Slutligen försvann hon och hanen hon gick tillsammans med i trakterna av Junsele. – Våra erfarenheter av vargflyttar är inte så lysande. Men det har handlat om ”hårda släpp” där man öppnat burdörren och låtit dem springa iväg. Jag förordar ”mjuka släpp”, alltså att man hägnar in vargen på en plats, kanske en månad, innan den släpps. Sådana släpp har fungerat i USA, säger Olof Liberg.

Föreslår militär lösning

De svenska myndigheterna har utrett mjuka släpp och hägn, men det har bland annat fallit på att ett hägn av den typen torde behöva beväpnade vakter dygnet runt. – Det finns säkert människor både bland de som älskar vargar och de som inte gillar dem, som skulle kunna ge sig på staketet. Mitt förslag är att använda en anläggning typ Muskö och låta militären vakta vargen. Det borde finnas gott om inhägnade militäranläggningar i ett Natoland som Norge, säger Olof Liberg.

Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21