Ska jägarna tvingas gräva ned björnköttet? Uppköpare slår larm om dålig efterfrågan. Foto: Gettyimages, montage

Larm om dålig efterfrågan på björnkött – ”de får gräva ned det”

Nu kommer larm om dålig efterfrågan på björnkött.- Jag köper inte en björn till - jag blir inte av med köttet, säger Mikael Karelius på Karelius Chark i Lima till Jaktjournalen.

"}}

Jämtlands Tidning rapporterar i sin pappersupplaga att uppköpare av viltkött nu säger nej till att ta emot björnkött. Effekter av pandemin, fördubblad tilldelning i licensjakten samt avtagande efterfrågan på björnkött uppges ha sänkt marknaden.

– Det är givetvis inte enkelt, som med allt annat under pandemin. Restaurangerna har inte köpt in och avskjutningarna har ju ökat med det dubbla. Det var inte tvärenkelt att bli kvitt det förut och nu är det plötsligt dubbelt så mycket på marknaden. Jag kan inte köpa in mer, jag måste ju bli kvitt det jag har i frysen, säger Nils-Arne Nilsén, slaktare i Renålandet, till Jämtlands Tidning.

Får inte säljas till Norge

Nilsén anger att det strikta regelverket kring hanteringen av björnar, samt nedgången i restaurangbranschen på grund av pandemin vållar problem.

Köttuppköparen Ulf Eliasson i Nagasjökälen vittnar om samma situation och pekar bland annat på att svenskt björnkött inte får säljas till Norge, eftersom Norge inte tillhör EU. Regelverket kring björnkött i Sverige är också ett hinder.

– Vad jag vet är det ingen annan i Sverige som köper in björn, för det är så krångligt med alla intyg och bestämmelser, så det är många som inte vill hålla på med det. Det är bättre att säga ifrån sig i stället för att anställa någon som ska sköta pappersarbetet, säger Ulf Eliasson till Jämtlands Tidning.

Kött kvar sedan i fjol

Mikael Karelius på Karelius chark i Lima i Dalarna bekräftar den bekymmersamma situationen med björnköttet.

– Jag har köpt 22 björnar i år, men nu blir det inga fler. Jag har kött kvar sedan förra året och blir inte av med det, säger Mikael Karlius till Jaktjournalen.

Han sänkte först inköpspriset från 50 till 35 kronor, men nu är det alltså stopp för inköpen.

– Stekarna är väldigt svåra att bli av med – det är inte många restauranger som håller på med björnkött. Och det är inte lönsamt att mala ned dem till köttfärs och göra korv av dem, säger MIkael Karlius.

Hur ska man lösa det här problemet?
– Jag vet inte – jägarna får väl gräva ned köttet, svarar Mikael Karelius.

”Inte rimligt”

Det vänder sig Gunnar Glöersen, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet, emot.

– Det är tillgång och efterfrågan, marknaden, som styr, men det är inte rimligt att gräva ned ätbart kött. Det borde gå att fördela i jaktlagen så att alla jägare får en bit. Det är trots allt en liten köttmängd med tanke på alla älgar, vildsvin, hjortar och annat vilt som skjuts varje år, säger Gunnar Glöersen.

Är det inte läge för Svenska Jägareförbundet att dra igång en drive och visa vilken fin mat man kan göra av björnkött?
– Jo, det är möjligt, svarar Gunnar Glöersen.