Hårkorset

Krönika: Så blir en studsare felaktigt en hagelbössa

Hagelbössa eller älgstudsare - skillnaden är avgörande. Foto: Gettyimges, montage
Det här är berättelsen om hur en älgstudsare plötsligt blir en hagelbössa och om hur den felaktiga uppgiften sprids i media.
Jaktjournalen kunde på måndagen berätta om den äldre man som sköt på en kapital dovhjort i sin trädgård. Hjorten stod vid matplatsen för fåglar och mannen sköt på tio meters avstånd mitt inne i villaområdet. Vi talade med eftersöksjägaren som kunde berätta att mannen skjutit med älgstudsare och att det sannolikt vara bara tur om ingen grannfastighet träffats av delar från kulan. Den splittrades nämligen när den slog av ena frambenet på hjorten. Men i lokalpressen i Sörmland rapporteras det att mannen skjutit med hagelbössa på hjorten. Allvarligt, även det, men långt mer ofarligt för människor i området eftersom hastigheten på hagel sjunker kraftigt på bara några hundra meters avstånd. En studsarkula från ett klass 1-vapen kan vara dödlig på flera kilometers avstånd om oturen är framme.

Sarkastisk

Men tidningarna i Sörmland skriver alltså att hjorten i trädgården besköts med hagelbössa. Och sedan citeras uppgiften vidare i mängder av tidningar, exempelvis Aftonbladet. Eftersöksjägaren är sarkastisk när Jaktjournalen talar med honom igen. – Det som med alla journalister – dom skriver vad dom tycker. Jag ringde polisen och de försökte få lokaltidningarna att ändra men det har man inte gjort, säger eftersöksjägaren.

”Jag lär mig nu”

Men den här gången kan jag berätta, inte utan lite kollegial stolthet, att det inte var journalistkåren som gjorde fel i det här fallet. Det var polisens presstalesperson, som villigt erkänner att hon sa hagelgevär till journalisterna som ringde. – Mannen som sköt ringde nyss och sa att det stod jättetokigt i tidningarna. Det var inte ett hagelgevär utan en älgstudsare. Jag sa hagelgevär, men det var ett missförstånd, berättar presstalespersonen. Är du inte polis? – Jo, men jag hanterar inte gevärsvapen så mycket, bara min egen pistol. Jag har inte så stort intresse för vapen. Läste ni ingen ballistik under utbildningen? – Nej, inte mycket, bara om vårt eget vapen. De flesta poliser har väl en del kunskap, men inte jag. Men jag lär mig nu, säger presstalespersonen.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21