Janne Ekebjär fotograferad under jakt med sina fågelhundar. Foto: Margareta Marjeta

Janne sannolikt smittad av harpest – ”rejält tärd”

Janne Ekebjär i Gagnef i Dalarna är en av de personer som i år misstänks ha drabbats av harpest. – Sök vård om ni misstänker att ni smittats, säger smittskyddsläkaren Anders Lindblom.

– Det började som en varböld, stor som en halv jordgubbe i nacken. Sedan svullnade lymfkörtlarna på halsen upp och jag fick feber och frossa. Det har gått tolv dagar och jag är fortfarande rejält tärd, berättar Janne Ekebjär. Han är jägare och fiskare, känd genom sitt jobb som länschef vid Studiefrämjandet i Dalarna, och rör sig mycket i naturen med sina jakthundar. Men han tror att han smittades hemma i Moje i Gagnef. – Grannen har också åkt på det. Han fick ett konstigt sår på baksidan av låret och svullna lymfkörtlar i ljumsken, säger Janne Ekebjär. Harpest sprids via bakterier genom myggbett eller i dammform. Symtomen är hög feber, huvudvärk och vissa fall lunginflammation.

Läkaren: Sök vård!

– Vi har diagnosticerat tolv fall i år i Dalarna. Men vi har inte hunnit göra alla sammanställningar, så jag skulle tippa på att det rör sig om det dubbla antalet. Dessutom kan man inte förvänta sig att alla drabbade söker vård, säger smittskyddsläkare Anders Lindblom. Harpest var från början en sjukdom som bara fanns norr om Dalälven. Nu är den konstaterad ända ned till

Göteborg. – Olika teorier är att antalet fall ökar i samband med myggår och lämmelår, säger Anders Lindblom. Den som får harpest behandlas med en speciell antibiotika riktad mot bakterierna. Anders Lindbloms råd är att söka vård så fort som möjligt om man misstänker att man drabbats. – Jag blev så pass klen att jag knappt tog mig ned på backen när jag skulle fixa med en grej här hemma på gården. Första dygnen trodde jag att jag åkt på sömnsjuka, säger Janne Ekebjär.

Flera platser i landet

Smittskyddsläkarens råd till människor är att bära heltäckande klädsel, så att så lite hud som möjligt exponeras för myggbett. – Man ska också vara varsam om man hittar exempelvis en död hare eller en död gnagare. Det kan damma om dem och då riskerar man att få smittan i lungorna, säger Anders Lindblom. Jaktjournalen har tidigare rapporterat om utbrott av harpest i trakterna av

Ljusdal. Även från Norrbotten rapporteras fall. Här skriver vi om SVA:s synpunkter kring smittan. – Jag ska på provtagning senare och då ska de kolla att jag verkligen haft harpest. Det bildas tydligen antikroppar och sedan är man immun mot sjukdomen en längre tid, säger Jan Ekebjär.

Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21