Jägareförbundet vill underlätta försäljning av vildsvinskött

Östermalma (JJ) Minskad konflikt, mindre jordbruksskador och lättare för konsumenter att få tag på prima viltkött. Det är argument för direktförsäljning av vildsvinskött från jägare, menar Svenska Jägareförbundet.

Svenska Jägareförbundet vill att jägare ska kunna sälja vildsvinskött direkt till slutkonsumenter. Arkivfoto: Per Jonson

– Vi jägare känner ett ansvar att tillsammans med markägare och arrendatorer få ner omfattningen av vildsvinsskadorna och då är ett ändrat regelverk för försäljning av vildsvinskött ett bra verktyg, säger Torbjörn Larsson, ordförande i Svenska Jägareförbundet, i ett pressmeddelande.

Enligt Svenska Jägareförbundet ger jakten omkring 20 000 ton viltkött. Majoriteten av detta stannar i jägarnas egna frysboxar. Torbjörn Larsson tror att förenklade regler skulle stimulera ökad jakt. Detta kan sin tur minska vildsvinsskadorna på lantbruket.

– Viltkött är ett av våra mest klimatsmarta livsmedel, men för att få ut mer till konsumenter behövs enklare regler – som det finns vid försäljning av till exempel älg, hjort och rådjur. Med enklare regler slipper jägarna långa bilkörningar till vilthanteringsanläggningar som ofta är dyrare än betalningen för köttet, vilket idag avhåller jägarna från att både fälla och sälja vildsvin, säger han.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sauer och Blaser återkallar ljuddämpare

Häromåret kom Blaser med ny version av R8 med integrerad ljuddämpare i pipan. Även systerföretaget Sauer tog fram en egen version till 404:an. Men efter kondens- och korrosionsproblem uppmanas nu kunder som köpt vapnen att returnera ljuddämparen.

Låst läge om drivande hundar i norsk vargjakt

Bevarandeföreningarna i Norge verkar inte få något gehör från regeringen i kravet på att stoppa användningen av drivande hund vid skyddsjakt på varg. Regeringen ställer sig också kallsinnig till kravet från jägare och djurägare, att drivande hund ska få användas även i licensjakten på varg.

122.000 nya jaktkort på väg

Det var 122.000 jaktkort som blev feltryckta och ännu dröjer det några veckor innan de nya jaktkorten är utskickade. – Det går att ladda ned jaktkortet elektroniskt på Naturvårdsverkets webbsida, säger tjänstemannen Maria Tirike.
ANNONS ▼