Jaktnyheter

Jägareförbundet vill underlätta försäljning av vildsvinskött

Svenska Jägareförbundet vill att jägare ska kunna sälja vildsvinskött direkt till slutkonsumenter. Arkivfoto: Per Jonson
Östermalma (JJ) Minskad konflikt, mindre jordbruksskador och lättare för konsumenter att få tag på prima viltkött. Det är argument för direktförsäljning av vildsvinskött från jägare, menar Svenska Jägareförbundet.
– Vi jägare känner ett ansvar att tillsammans med markägare och arrendatorer få ner omfattningen av vildsvinsskadorna och då är ett ändrat regelverk för försäljning av vildsvinskött ett bra verktyg, säger Torbjörn Larsson, ordförande i Svenska Jägareförbundet, i ett pressmeddelande.
Enligt Svenska Jägareförbundet ger jakten omkring 20 000 ton viltkött. Majoriteten av detta stannar i jägarnas egna frysboxar. Torbjörn Larsson tror att förenklade regler skulle stimulera ökad jakt. Detta kan sin tur minska vildsvinsskadorna på lantbruket. – Viltkött är ett av våra mest klimatsmarta livsmedel, men för att få ut mer till konsumenter behövs enklare regler – som det finns vid försäljning av till exempel älg, hjort och rådjur. Med enklare regler slipper jägarna långa bilkörningar till vilthanteringsanläggningar som ofta är dyrare än betalningen för köttet, vilket idag avhåller jägarna från att både fälla och sälja vildsvin, säger han.