Jägareförbundet vill stoppa nytt älgområde – ”för stort”

Jägareförbundet i Dalarna vill stoppa ett nytt älgskötselområdet som länsstyrelsen tagit beslut om i den östra länsdelen.– Det blir alldeles för stort, säger ordförande Ulf Berg.

Ett älgskötselområde från Falun till Söderhamn rimmar illa med lokal och regional förvaltnings, anser Jägareförbundet i Dalarna. Foto: Gettyimages, montage

Dalarnas Tidningar är först med nyheten, att Jägareförbundet i Dalarna emotsätter sig länsstyrelsens beslut, att skapa ett stort älgförvaltningsområde från Dalarna och till kusten i Gävleborg.

Jaktjournalen berättade för några veckor sedan om länsstyrelsens beslut om fyra nya älgförvaltningsområden. Argumentet är att det ska bli lättare att uppskatta älgstammens storlek.

Lokalförvaltning går förlorad

Men det tror inte Jägareförbundet i Dalarna på.

– Det blir extremt stort, 600 000 hektar från Falun till Söderhamn. Tanken var väl inte att ha så gigantiska områden för lokal och regional förvaltning, säger Ulf Berg till Jaktjournalen.

Han menar att det blir omöjligt att göra en plan för älgstammen i området.

– Förutsättningarna varierar så pass mycket att den lokala förvaltningen försvinner helt, säger Ulf Berg.

”Procedurfel”

Han har fått många reaktioner från oroade och arga medlemmar och nu väljer Jägareförbundet att överklaga.

– Man har sagt att vi ska ha lokal och regional förvaltning, men i Dalarna kör länsstyrelsen ständigt över Viltförvaltningsdelegationen. Det är procedurfel, säger Ulf Berg.

– Det nya älgförvaltningsområdet från Falun till Söderhamn rör fyra älgförvaltningsområden: Ödmården, Lumsheden, Gruvberget och Söder Voxna, berättar Filip Ånöstam är jaktvårdskonsulent vid Jägareförbundet i Dalarna.

Jaktjournalen har inte kunnat nå någon på länsstyrelsen i Dalarna som kan kommentera kritiken.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sauer och Blaser återkallar ljuddämpare

Häromåret kom Blaser med ny version av R8 med integrerad ljuddämpare i pipan. Även systerföretaget Sauer tog fram en egen version till 404:an. Men efter kondens- och korrosionsproblem uppmanas nu kunder som köpt vapnen att returnera ljuddämparen.

Låst läge om drivande hundar i norsk vargjakt

Bevarandeföreningarna i Norge verkar inte få något gehör från regeringen i kravet på att stoppa användningen av drivande hund vid skyddsjakt på varg. Regeringen ställer sig också kallsinnig till kravet från jägare och djurägare, att drivande hund ska få användas även i licensjakten på varg.

122.000 nya jaktkort på väg

Det var 122.000 jaktkort som blev feltryckta och ännu dröjer det några veckor innan de nya jaktkorten är utskickade. – Det går att ladda ned jaktkortet elektroniskt på Naturvårdsverkets webbsida, säger tjänstemannen Maria Tirike.
ANNONS ▼