En älgjägare ser en björn och rapporterar till Jägareförbundets Björnobsen. Förbundet vill dock ha betalt för jobbet med uppdraget. Foto: Gettyimages

Jägareförbundet nekar samhället Björnobsen – vill ha betalt

Jägareförbundet och Naturvårdsverket har kommit på kant med varandra om "Björnobsen". Jägareförbundet delger inte myndigheterna uppgifterna så länge man inte får betalt.

– Vi har påtalat för Naturvårdsverket i säkert två års tid, att vi vill ha ersättning för våra kostnader i samband med Björnobsen. Men vi har inte fått något svar, säger Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent vid Svenska Jägareförbundet. En som beklagar att jägarnas björnrapporter inte offentliggörs är Jonas Bergman, enhetschef på länsstyrelsen i Dalarna. – Det är värdefulla uppgifter när björnstammens storlek ska uppskattas, säger Jonas Bergman. Genom sin rikstäckande organisation har Jägareförbundet möjligheten att nå ut i stort sett varenda buske i Sverige. Genom jaktvårdskretsar och jaktledare kan de samla in information om exempelvis antal observerade björnar. – Det är fem miljoner timmar som jägarkåren sitter på pass och rapporterar vad de ser, säger Daniel Ligné.

Inget avtal om Björnobsen

Jägareförbundet fick uppdraget att organisera rapportering av björnobsar för cirka 20 år sedan. För tre år sedan kom krav på att tjänsten skulle upphandlas på den öppna marknaden. Det fanns dock ingen annan organisation som kunde ta på sig uppgiften. – Vi skrev rovdjursinventeringsavtal med Naturvårdsverket. Det är framförallt insamling av björnskit och vargskit vart femte år och vi har fått ungefär en miljon kronor per år i klumpsumma, säger Daniel Ligné. Ersättningen ges till förbundet för att man samordnar insamlingarna, informerar om dem i sin organisation och distribuerar proverna. Men i det nya avtalet skrevs aldrig Björnobsen in. – Det handlar om kanske 100 000 till 200 000 kronor per år, som vi vill ha för att hålla serverkapacitet och samordna de insamlade observationerna. Det går åt en del jobb med planering, koordinering och att exempelvis dubbelkolla vissa uppgifter. Om ett jaktlag skriver att de sett elva björnar, så ringer vi dem och fråga om det verkligen stämmer eller om man skrivit fel, säger Daniel Ligné.

”Utlägg för våra kostnader”

Men ni får drygt 50 miljoner kronor för ert offentliga uppdrag – räcker inte det? – Alla olika delar i jakt- och viltvårdsuppdraget är specificerade. När Naturvårdsverket för några år sedan ville att vi skulle hjälpa till att sanktionera vargflyttar, så sa vi nej. Då tog man av oss drygt en miljon kronor. Vi tycker att det är rimligt att vi får utlägg för våra kostnader i Björnobsen. Det handlar inte om att göra vinst, svarar Daniel Ligné. Men nu är inte Jägareförbundets ställningstagande, att neka länsstyrelserna och Naturvårdsverket uppgifter från Björnobsen, hugget i sten. Undantag görs. – Om någon länsstyrelse har bristande inventeringsresultat och riskerar att ta ett tokigt beslut om licensjakt, så ger vi dem uppgifterna. Vi vill inte riskera utebliven jakt på grund av det här, säger Daniel Ligné.

Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21