Skyddsjaktsområdet, som markerats på kartan, ligger väster om Ljusdal. Karta: Länsstyrelsen Gävleborg

Hundar får användas när närgången vargtik ska fällas

Den närgångna vargtik som rört sig nära hus och människor i Färila och Korskrogen i Hälsingland får skjutas. Den kan bli farlig om den vänjer sig vid människor och hamnar i en trängd situation, menar länsstyrelsens personal.

"}}

Den 4 februari fälldes en närgången varghane i Färila. Han gjorde redan då sällskap med en tik, men det närgångna beteendet troddes bero på hanvargen. Han sköts i skyddsjakt.

Tiken har dock fortsatt gå bland hus och gårdar och ändrar inte sina rutiner trots att boende i området försöker skrämma bort henne. Av allt att döma hittar vargtiken mat i byarna – exempelvis rapporteras tamkatter ha försvunnit.

Filmad vid mataffär

På tisdagen fattade länsstyrelsen beslut om skyddsjakt på vargtiken. Beslutet finns på länsstyrelsens webbsida och myndighetens tjänstemän skriver:

”Vargen har dokumenterats på en gård där den stod fem meter från gårdsägaren innan den avvek. Den har observerats inne i Korskrogen, cirka 150 meter från förskolan, mitt på dagen av ett flertal människor. Länsstyrelsen har även mottagit en film från övervakningskamera där vargen rör sig inne i Färila, förbi en mataffär.”

Vargen kan bli farlig om den blir trängd, menar länsstyrelsens personal i Gävleborg:

”Vargar som vant sig till människan på detta vis kan i trängda situationer uppvisa ett aggressivt beteende och därmed utgöra en potentiell fara. För att undvika en sådan situation bör tillvänjning av varg förebyggas i ett tidigt skede”, står det i beslutet om skyddsjakt.

Jakten får bedrivas dygnet runt, med alla typer av belysning, från motorfordon och med jakthundar. Tre hundar får släppas samtidigt och jakten får pågå till den 24 maj.