Vargen påsköts med hagelbössa när den var i färd med att döda en schillerstövare. När den sedan avlivades i skyddsjakt hittades hagel och vargen blev ett polisärende. Arkivbild

Så blev ett paragraf 28-skott och en avlivad varg ett polisärende

Det här är berättelsen om en varg som blev påskjuten i ett paragraf 28-fall, avlivad i skyddsjakt och därefter ett polisärende i tio dagar. Det handlar om den så kallade Färilavargen.

"}}

– I och med att vi hittade hagel i vargen var vi tvungna att lämna över ärendet till polisen, säger Henrik Uhlhorn, biträdande statsveterinär vid SVA.

I början av oktober släppte en rävjägare sin schillerstövare på rävjakt i Färila. Plötsligt blev hunden attackerad av varg och kom flyende tillbaka till sin husse.

Friskförklarades

Jägaren sköt ett hagelskott och attacken avbröts. Hunden skadades allvarligt och fick vårdas lång tid av veterinärer.

Vargen lämnade blod i spårlöpan och erfarna rovdjursjägare eftersökte den långt in i kvällsmörkret. Till slut friskförklarades vargen.

DNA visade att det var samma varg som uppträtt närgånget en längre tid i samhällena kring Färila i Ljusdals kommun i Hälsingland. Efter nyår fick länsstyrelsens personal nog av vargens beteende och utfärdade skyddsjakt.

Den 4 februari fälldes den – en hanvarg som vägdes till 29,7 kilo. Den frystes ned på en polisstation innan den transporterades till SVA i Uppsala och biträdande statsveterinär Henrik Uhlhorn den 25 mars genomförde obduktionen.

24 hagel

– Det var en vuxen hane, lite under medelhull och med något slitna hörntänder men med normalt utvecklad muskulatur. Och så hittade jag 24 tremillimeters hagel i kroppen, tio i hals och huvud, tio i bröstkorgen och fyra stycken i frambenen. Då skickade jag över ärendet till miljöåklagarna i Östersund, berättar Henrik Uhlhorn.

Jaktjournalen har talat med jägaren som sköt på vargen för att rädda sin hund. Han hade blandade hagelstorlekar med sig ut, men det kan mycket väl ha varit en patron i storleken US 5 som avlossades, vilket är vanligt förekommande vid rävjakt.

Det är ett standardförfarande att SVA ger uppgifter till polis och åklagare – om gamla skottskador påträffas.

På länsstyrelsen i Gävleborg var handläggarna helt ovetande om att vargen som fällts i skyddsjakt blivit ett fall för polisen. Där hade personalen kunnat berätta om paragraf 28-skottet.

– Jag skickade ärendet vidare till polisen, säger miljöåklagare Åse Schoultz.

Magnus Granholm, gruppchef för miljöbrott i region Nord, fick uppgifterna om det misstänkta jaktbrottet på sitt bord.

Ärendet nedlagt

Den 5 april, alltså tio dagar efter att obduktionen gjorts, kontaktade Jaktjournalen Granholm och berättade att vargen påskjutits med hagel i samband med attacken på schillerstövaren i oktober.

– Jag upprättar en anmälan, sa Granholm.

I ett mejl meddelar han nu att förundersökningen aldrig inleddes utan ärendet lades ned samma dag som han fick uppgiften om paragraf 28-skottet av Jaktjournalens utsände – den 5 april.

”Efter anmälans upprättande, beslutade jag 2022-04-05 att inte inleda förundersökning i ärendet, eftersom jag ansåg att det inte fanns några bearbetningsbara uppgifter i inkomna handlingar (från SVA) som skulle kunna leda ärendet framåt. Förundersökning inleddes alltså aldrig och ärendet är stängt hos oss”, skriver Granholm i sitt mejl.