Annons
Hoppsan, där slirade Rovdjursföreningen på sanningen - igen - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
2 månader sedan Rovdjursföreningen
Rovdjursföreningens facebookansvarige försökte rätta artikel hon inte läst. Bild: Skärmdump från Rovdjursföreningen och Jaktjournalen samt bild från Gettyimges, montage
Hoppsan, där slirade Rovdjursföreningen på sanningen - igen

Rovdjursföreningens försökte sprida bilden av att Jaktjournalen rapporterat felaktigt om vargarna och skolbarnen i Huddunge. Men Rovdjursföreningens påstående stämmer inte och när vi kollar har föreningens ansvariga redaktör inte ens läst artikeln hon menar är felaktig och försöker dementera.

– Det var en väldigt pålitlig person jag fick uppgifterna ifrån, säger Rovdjursföreningens facebookredaktör.

Svenska Rovdjursföreningen är inte vilken förening som helst, även om den är liten. Den samlar eliten av vargvärnare och föreningen sitter med som remissinstans i rovdjursfrågor, överklagar i stort sett varje jaktbeslut riktat mot rovdjur och har ett stort inflytande på den svenska rovdjurspolitiken.

Jaktjournalen gav på tisdagen en ögonblicksbild från den lilla byskolan i Huddunge i Heby kommun i Uppsala län. Området ligger i Siggeforareviret och det hade kommit rapporter om vargar som synts alldeles invid skolan.

En förälder berättade att barnen inte fick gå ut. Vi talade med skolpersonal som bekräftade och länsstyrelsens ansvarige, som berättade att fältpersonal var på väg till skolan för att försöka kvalitetssäkra vad som hänt.

På onsdagen skrev Rovdjursföreningen om saken på sin facebooksida:

Felaktigt påstående

”Tidskriften Jaktjornalen var snabb med att skriva att barnen på skolan hölls inne på grund av rädsla för att vargarna skulle skada barnen.”

I kommentarsfältet utgjuter kända vargvärnare sitt förakt för Jaktjournalen.

Problemet med Rovdjursföreningens påstående är att Jaktjournalen aldrig rapporterat så. Det är ett felaktigt påstående, alltså. Se länken till artikeln längre ned.

Vi ringer först Rovdjursföreningens ordförande, Magnus Orrebrant, och han säger sig inte känna till vad som skrivits. Vi får numret till föreningens ansvariga facebookredaktör.

Inte läst artikeln

– Texten fick jag från en annan person, så jag har faktiskt inte varit inne och läst er originaltext, säger redaktören.

Och ändå försöker du referera till vad vi rapporterar?
– Jag har ju folk som hjälper mig – och det här var en väldigt pålitlig person som bor i Uppsala och som jag fick det ifrån. Men då ska jag kolla det, och så ber jag så hemskt mycket om ursäkt för om det blivit fel. Nu ska jag läsa din artikel riktigt ordentlig och så korrigerar jag i såna fall på vår Facebook, säger Rovdjursföreningens facebookredaktör.

Riktigt humortistiskt är det när Rovdjursföreningen drämmer in en sista uppmaning i inlägget:

”Var kritisk till vad du läser, varesig det gäller rovdjur eller annat.”

Några minuter senare är texten på Facebook ändrad. Men det felaktiga påståendet om Jaktjournalen hade då hunnit delas 190 gånger.

Längst ned länk till artikeln där Rovdjursföreningens ordförande, Magnus Orrebrant, inledningsvis hävdade att det hittas många döda lodjursungar i skogarna – på grund av lodjursjakten.

Länk till artikel där Rovdjursföreningens ordförande inledningsvis påstod att lodjursjakten leder till att det hittas många döda lodjursungar i skogarna.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!