Rovdjursföreningen uppmanar människor att mejla enskilda tjänstemän och kräva stopp för vargjakten i gränsreviren. Foto: Gettyimages, montage

Försöker stoppa vargjakt med mejlkampanj

Svenska Rovdjursföreningen driver kampanj för att öka pressen på tjänstemän om vargjakten. I ett inlägg på Facebook har föreningen lagt ut mejladresser till tjänstemän som människor uppmanas skriva till och protestera mot jakten i gränsreviren.

"}}

– Det är demokrati. Hur ska myndigheterna annars få reda på att folket där ute tycker att någonting är fel, säger Magnus Orrebrant, ordförande i Rovdjursföreningen.

De svenska och norska myndigheterna kom överens om att gränsreviren som delas av de båda länderna ska jagas i årets licensjakt.

Jakten är i full gång i Sverige. I Norge har jakten stoppats och domaren, en person med förflutet som miljöpartistisk politiker, lämnat uppdraget eftersom hans objektivitet ifrågasatts.

Ny, muntlig förhandling om den norska vargjakten ska hållas på måndag.

Inom Svenska Rovdjursföreningen kräver man att de svenska myndigheterna stoppar jakten, som föreningens företrädare beskriver som oetisk.

Mejladresser

I ett facebookinlägg uppmanar Rovdjursföreningen människor att trycka på enskilda tjänstemän på länsstyrelsen. Det ska antingen ske genom att människor uttrycker sitt avståndstagande från jakten med egna ord, eller kopierar en färdig text som föreningen sammanställt.

”Valparna är bara 7-8 månader gamla och inte fullärda i att jaga själva. Troligen söker de sig till lättare byten som tamdjur, och en ”problemvarg” har skapats”, skriver Rovdjursföreningen.

I facebookinlägget finns adresserna till de tjänstemän på länsstyrelsen och Naturvårdsverket som påtryckningarna ska riktas mot.

Men enligt ordförande Magnus Orrebrant syftar kampanjen inte till att sätta press på enskilda tjänstemän.

– Nej, man ska inte sätta press på enskilda tjänstemän, men man kan kommunicera med dem. Så är det med jägarorganisationerna. De skriver protestlistor och arrangerar torgmöten och möten med ministrar. Jägarna gör precis samma sak, säger Magnus Orrebrant.

Problemvargar?

Han har kontaktat landshövdingen i Värmland och fått svaret att länsstyrelsen följer politiska beslut.

Orrebrant anser att jakten måste stoppas eftersom den är oetisk.

Har du något exempel när vi skriver att ”problemvarg” har skapats”?
– Ett exempel är vargen som gick i borlängetrakten och påstods ha ätit katter. Det var en ungvarg som gick omkring. Det är mycket möjligt att hans föräldrar blivit tjuvjagade i Dalarna och så har han blivit ensam – jag har ingen aning, säger Magnus Orrebrant.

Sanningen är dock att vargen som härjade i bostadsområden i Borlänge i november och december 2020 var en vuxen varg – sannolikt 1,5 år gammal som utvandrat från reviret Gårdsjö 6 i Värmland.

Den vägde 37,7 kilo och enligt vargforskare Olof Liberg är 1,5 år en ålder då vargar lämnar sina födelserevir och vandrar ut.

– Det föddes vargvalpar i Gårdsjö 6 under åren 2017, 2018 och 2019. I januari 2020 konstaterades hanen för sista gången. 31 mars hittades spillning efter tiken. Då tog inventeringssäsongen slut och de kan ha levt ytterligare en tid. Men de försvann och blev förmodligen illegalt skjutna, säger Liberg.

Kan man dra slutsatsen att vargen i Borlänge var en ”problemvarg” som skapats genom att föräldradjuren försvann?
– Nej, den var 1,5 år gammal och det är tiden då de lämnar sina hemrevir, säger Liberg.

Kan man dra slutsatsen att vargvalpar inte klarar sig om föräldradjuren skjuts?
– De studier som är gjorda visar att valparna klarar sig ganska bra efter tiden för licensjakten, svarar Liberg.

Döda lodjursungar

Rovdjursföreningens ordförande, Magnus Orrebrant, har ett till exempel men det gäller lodjur. Lodjursjakten är också oetisk, eftersom honor kan skjutas och ungarna bli kvar, anser han.

– Skjuter man honan och lämnar ungen, som är knappt ett år gammal, så kan den inte heller jaga. Ofta svälter de ihjäl – man hittar ju många döda lodjursungar i skogarna, säger Orrebrant.

Hittar man många döda lodjursungar i skogarna?
– Många vet jag inte.

Du sa det.
– Ja, jag sa det, men det tar jag tillbaka. Men alla hittas inte och det är det stora problemet. Ingen vet hur många lodjursungar som blir lämnade när man skjutit mamman uppe i ett träd. Det vet ingen, liksom, säger Magnus Orrebrant.

Jaktjournalen har kollat med erfarna handläggare på länsstyrelserna i Värmland och Dalarna och de uppger att det är få döda lodjursungar som hittas i skogarna.

– Det händer då och då, men inte ens varje år, säger Lena Berg på länsstyrelsen i Dalarna.

– Det har hänt någon enstaka gång, säger Kari Langöen, handläggare på länsstyrelsen i Värmland.

Ovanligt

Alla utmärglade lodjur, som antingen skjuts eller hittas döda, skickas till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i Uppsala för analys. Även där visar statistiken att unga lodjur, som påträffats i dålig kondition eller döda, är ovanliga.

– Under åren 2017 till 2022 har elva lodjursungar som vi fått in diagnostiserats med utmärgling. Fyra av dem hade även skabb, vilket bidragit till deras svält. En hade en ”främmande kropp” i mag-tarmkanalen. Med det menas en plast- eller träbit, säger Elina Thorsson, viltveterinär vid SVA.

Tio av lodjursungarna vägde mellan två och fem kilo. En vägde tio kilo.

Gemensamt för alla de utmärglade lodjuren är att de varit yngre än lodjursungarna är under licensjakten.

Skärmdump från Svenska Rovdjursföreningens facebooksida.

Problemet med lodjursungar som svälter ihjäl på grund av att honorna blir skjutna i licensjakt, torde alltså vara minimalt.