Forskare eniga – Vargjakt kan genomföras

Hur många vargar behövs i Sverige för att arten ska ha en gynn­sam bevarandestatus? Det är en fråga som utretts flera gånger. Men nu verkar vi äntligen ha fått det slutliga svaret. Två oberoende forskargrupper, en i Sverige och en i USA, har slagit fast att det behövs minst 300 vargar. Därmed öppnas det möjligheter till en omfattande vargjakt i Sverige kommande vinter. Inventeringsresultaten från vintern 2014/2015 visar enligt Naturvårdsverket att det finns minst 415 vargar i landet före vårens föryngring. All tillgänglig fakta visar också att tillväxten ligger på cirka 15 procent, en siffra som är exakt densamma som blev resultatet av licensjakten vintern 2015 i Värmland och Örebro.

Underskattad

De slutsatser vi kan dra från förra vinterns jakt på varg är att stammen underskattas. I Värmlands- och Örebros län fälldes 34 vargar i olika revir. Målsättningen var att tömma hela revir. Ganska snart stod det klart att det fanns kvar lika många vargar i reviren efter att man skjutit 7–8 vargar… Därmed har jägarnas uppfattning åter­igen stärkts, vargstammen är betydligt större än 415 vargar.

Två uppdrag

Nyligen överlämnade Naturvårdsverket den nya forskarrapporten om gynnsam bevar­andestatus på varg till regeringen. Samtidigt lämnade man också in en utredning om att utveckla skyddsjakten. Alla minns vi den cirkus vi drabbats av de senaste åren med mängder av överklaganden som direkt förhindrat en förvaltning av vargstammen, oavsett om det gällt skyddsjakt eller licensjakt.

Hållbara argument

Nu är det också hög tid att regeringen och Naturvårdsverket ger klara direktiv runt vinterns licensjakt på varg. Jag ser allt annat än en omfattande vargjakt som ett politiskt självmord. I fjol sökte Värmland, Örebro och Dalarna licensjakt på varg. Värmland och Örebro fick tummen upp, medan den planerade vargjakten i Dalarna stoppades. På grund av att länsstyrelsens beslut inte uppfyllde de krav som ställdes för licensjakt. Det gick så långt att den moderate riksdagsmannen Ulf Berg hävdade att kompetensnivån var för låg på länsstyrelsen i Dalarna. Jag tycker nog att regelverket runt villkoren för licensjakt blivit alltför krångligt där juridiska tolkningar inte stämmer överens med verkligheten.

Underbetyg

Förhoppningsvis finns det en vilja hos regeringen att regelverket runt både skyddsjakt och licensjakt bygger på sunt förnuft och att man inte gör vargförvaltningen svårare än den är. En bra start är att minska möjligheterna att överklaga de beslut som berör skyddsjakt och licensjakt tagna från de biologiska fakta som forskargrupperna kommit fram till. Vargvärnarsidans ständiga överklaganden är inget annat än ett sabotage av svensk vargförvaltning och ett underbetyg till regering och riksdag som låtit det få fortgå.