Älgjakten i Norrbotten blir längre, men frågan är om den går att genomföra. Arkivfoto: Per Jonson

Förlängd jakttid på älg i norr kritiseras

Fast datum för älgjaktspremiären både i september och oktober och fortsatt möjlighet att börja jaktträna från 21 augusti.- Det sämsta som kunnat hända hade varit om man inte fick träna hundarna aktivt innan älgjakten börjar, Karl-Johan Bergmark, ordförande Svenska Älghundklubben.

"}}

I Norrbotten innebär jakttid till 31 januari på älg på nästan tre månader för Kiruna nedanför odlingsgränsen (tidigare 7 september-18 oktober), men det sätter jägarna i ett knepigt läge.

­- Reaktionerna vi får är att det är svårt med jakttiderna i norr. Vi har djup snö och stark kyla, redan från mitten av oktober börjar snön rasa ner i inlandsområdena. Då kan man ifrågasätta om man ska jaga älg, ur ett etiskt perspektiv, säger Niklas Lundberg, jaktvårdskonsulent, Jägareförbundet Luleå.

I flera delar av Norrbottens nordligare delar är älgjakten avklarad sista oktober. En annan aspekt är bristen på dagsljus, de månader som jakttiden förlängts.

Att jakten nu också fått ett fast datum, upprör förbundets hängivna fågeljägare. Småviltsjakten kolliderar nu med älgjakten.

Vad det gäller brunstupphåll i älgjakten, kommer det återigen avgöras om jägarna i norr kan driva igenom det. De senaste åren har länsstyrelsen inte utfärdat något brunstuppehåll i jakten.

-Många jaktlag har valt att inför frivilliga uppehåll och orsakerna är många. Ibland för att det varit en väldigt intensiv jakt i september, ibland för att man vill hinna ut med sina stövare eller fågelhundar. Många som har hund vill hinna gå jaktprov också, säger Niklas Lundberg och fortsätter.

– Det är med de nya jakttiderna oklart om länsstyrelsen kan reglera och fastställa kortare jakttid på grund av till exempel mörker eller jaktetiska skäl. Läget är oklart och det finns olika tolkningar, säger han.

Svenska Älghundklubben ordförande menar att de nya reglerna varken är en vinst eller förlust.


– Det finns olika syn i norr och söder. I södra Sverige vill man gärna ha den extra månaden som nu förkortats, säger Karl-Johan Bergmark, ordförande Svenska Älghundklubben.

Om det verkligen blir en förlängd älgjakt med hund i norr, är frågan, menar Bergmark.

-Vår jakt upphör normalt när hundarna inte längre kan jobba, och det är ju nästan omöjligt i februari. Vi brukar stänga ner verksamheten när vi ser att det är risk för att hundar och älgar plågas, säger Karl-Johan Bergmark.

Men att man fortsatt få släppa hund på älg från och med 21 augusti, är vad Svenska Älghundsklubben önskade.

– Det sämsta som kunnat hända hade varit om man inte fick träna hundarna aktivt en vecka innan älgjakten börjar. Vi vill ju inte bara att de ska vara i god fysisk form utan också kunna träna på älg. Många kör sina kvalificeringar inför SM i augusti och det hade varit omöjligt om vi inte fick släppa den 21:a, säger Karl-Johan Bergman.

Borde skjutit upp jakten”

För jägare i söder kommer älgjakten 2021 starta 8 oktober. Samtidigt förlorar man februarijakten på älg.

– ­Jag tycker egentligen att vi borde skjutit fram starten på älgjakten under två veckor. Vi har problem med låga kalvvikter och låg reproduktioner. Det hade varit mycket intressantare att få fler kor betäckta i rätt tid, säger Kjell Lennartsson, Härkila Kennel, Sätila.

Avskjutningen hinner man med utan februarijakten, enligt Lennartsson, men man förlorar träningstid för unghundarna.

– ­Sedan kan man justera jaktstarten i älgskötselområdena givetvis, men kanske hade det varit bättre om man reglerat det direkt. Vi får bättre kalvvikter om vi kan vänta en vecka till, säger Kjell Lennartsson.