Lina Backestedt med familj, blev i fredags av med fem får. Foto: Josefine Julén

Fem får vargdödade i Vårgårda

Efter ett stort antal vargobersvationer i Vårgårda kommun, har nu det första angreppet på tamdjur ägt rum. Fem får vargdödades i helgen.- Räv och lo är lättare att acceptera, de äter ju upp fåren. Detta har bara varit ett meningslöst dödande, säger djurägare Lina Backestedt.

"}}

Det var i fredags kväll i Grundlered, Vårgårda i Västra Götaland, som vargattacken ägde rum.

Lina Backestedt hade tittat till sina 20 får i beteshagen några hundra meter från gården och allt var lugnt.

Hon satt och tittade på tv när grannen kom vid klockan 21 och sa att fåren sprungit hem till gården.

– Fåren var väldigt andfådda och en hade blod på ryggen. Jag tänkte att de hade blivit skrämda av något och tog mig upp till hagen, säger Lina Backestedt.

Flera döda får

I hagen såg hon först ett dött lamm. De hade bitmärken i hals och käke. Sedan hittade hon även lammets mamma som var helt uppfläkt i buken. Bakom ett en stenmur låg ytterligare ett dött får.

– Under en gran stod ett får och tryckte. Det hade överlevet och vi lyckades få med oss det hem. På vägen hem hittade vi också ett får gömt vid en stenmur. Den hade lite blod på halsen men såg okej ut, säger Lina Backestedt.

Angreppet anmäldes till länsstyrelsen samma kväll och fåren fick komma in i stallet över natten.

Det får som hade blod på halsen, ville dock inte äta på lördagsmorgonen.

– Veterinären var här på lördagen och rakade halsen på fåret och kunde då se att det var hål på luftstrypen.

Totalt strök fem får med i attacken, en fjärdedel av Linas besättning.

Varg konstaterad

En besiktningsperson från länsstyrelsen var på lördagen ute på gården och konstaterade att det var ett vargangrepp. Flera av djurkropparna togs med för att skickas till Viltskadecenter där de ska användas i utbildningssyfte.

Förutom Helsingefår och dorpefår, finns det höns, ankor, vaktlar, kaniner och linderödsvin på gården.

Fåren har stått i inne i två nätter, men det finns inte tillräckligt med foder för att ha dem inne varje kväll.

– Vi har ju beräknat för att fåren ska gå på bete nu. Helsingefåren har vi för att hålla betesmarkerna öppna och dorpefåren för kött. Här är det så kuperad mark och så mycket sten och stenmurar att vi inte kan slå gräset för att ge till dem, säger Lina.

Av länsstyrelsens personal fick hon broschyrer om allt från hur man söker ersättning för rovdjursskada, till rovdjursavvisande stängsel. För Lina och hennes familj, handlar det om cirka 15 hektar betesmark.

– Det var råd om stängsel med fem trådar med el och ståltråd. Men vi har stenmurar på många ställen, bäckar och diken så det är inte helt enkelt. Helsingefåren måste dessutom byta betesmarker ofta, eftersom de är känsliga för parasiter.

Inga tidigare angrepp i Vårgårda

Sedan i vintras har det gjort regelbundna observationer av varg. De har ökat de senaste månaderna.

– Vårgårda tillhör det område i centrala delarna av Västra Götaland där vi haft många vargbesök de senaste två-tre månaderna. Men under inventeringarna har vi inte kunnat konstatera några revirmarkerande vargar, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Grannar till Lina Backlund som har får, som har bott i trakten i 28 år har aldrig råkat ut för ett vargangrepp. Även om attacker har skett i bland annat Skogsbygden.

– Alla djur är värdefulla på sitt sätt, men ett djur som bara leker ihjäl andra djur. Det känns meningslöst, säger Lina Backlund.