Jaktnyheter

Emil blev årets viltkock

Sveriges bäste viltkock har korats. Foto: Rolf Salomonsson/arkivbild
Tävlingen årets viltkock har avgjorts på Eriksbergs Vilt och Natur i Blekinge. Vinnare blev Emil Lindfors från restaurang Bryggargatan i Skellefteå.
– Tävlingen är ett jättebra initiativ. Viltkött är ett mer hållbart och etiskt sätt att äta kött på eftersom vilda djur får leva ett vanligt liv, säger en glad Emil Lindfors. På finalkvällen tillagade Emil Lindfors en kötträtt baserad på dovhjort med rostade morötter och brynt smör, en puré på persiljerot och rotselleri, inlagda svarta vinbär och en sås på rödvin och märgben. Enligt Gert Klötzke, juryns ordförande, lyckades Emil presentera en elegant rätt med nordiskt viltkött samtidigt som han genom sin uppläggning också skapade en visuell smakupplevelse. – Viltkött är bland det mest hållbara vi kan äta och dessutom hälsosamt och gott. Därför är det extra roligt att få uppmärksamma de kockar som kan hantera en så fantastisk råvara, säger Gert Klötzke. Svenska Viltmatakademin är arrangör av tävlingen, tillsammans med Eriksberg Vilt & Natur och Svenska Jägareförbundet. Syftet är att öka intresset och kunskapen för viltkött.