I vår börjar det svenska bolaget Flox sälja autonoma drönare med AI-teknik som ska jaga bort vildsvin från grödorna med hjälp ultraljud. En bonde som vill ha en självständig, flygande vildsvinsjägare med värmekamera får betala cirka 150 000 kronor. Arkivfoto: Gettyimages

Drönare med ultraljud kan sättas in mot vildsvin i grödor

Om riskkapitalister går in och investerar över 100 miljoner kronor redan i vår hävdar det svenska drönarföretaget Flox att det på bred front går att få bukt med vildsvinsplågan. Det handlar om att kunna sälja drönare som med hjälp av ultraljud skrämmer bort vildsvinen från grödorna.

"}}

Årligen orsakar vilt som hjortar och vildsvin skador för miljardbelopp på jordbrukarnas grödor. Under flera år har det svenska drönarbolaget Flox jobbat på en produkt, som påstås vara lösningen för bönderna.

Det är en tillämpning av den senaste AI-tekniken för självstyrande drönare som kan patrullera över stora arealer med värmekamera. Upptäcks till exempel vildsvin eller hjortar ”bekämpas” viltet med ultraljud från drönaren.

”Skadar eller dödar inga vilda djur”

– Vi skadar eller dödar inga vilda djur. Men vi upplevs däremot väldigt störande för djuren vilket får dem att ge sig av, säger Sara Nozkova om drönarsatsningen till Breakit.

Hon är medgrundare av Flox, som från början var ett KTH-projekt där det jobbades med AI-analys och autonoma drönare.

En drönare kostar cirka 150 000 kronor

Tekniken har redan testats på några gårdar. Planen är att börja sälja antivildsvinsdrönare till jordbrukare redan nästa år. Investeringen på cirka 150 000 kronor får en brytpunkt redan första året när drönaren tar udden av skadorna hos ett stort jordbruk, eller hos flera bönder som delar på inköpet.

– Potentialen är enorm. I till exempel USA uppskattar myndigheterna skadorna från vildsvin till 2,5 miljarder dollar varje år, säger Sara Nozkova till Breakit.

Vill ha in uppåt 200 miljoner från investerarare

För att få större volym på affärsverksamheten har det svenska drönarbolaget börjat jaga in riskkapital.

– Vi diskuterar med flera riskkapitalbolag både i Europa och USA. Målet är att stänga en finansieringsrunda på mellan 100 och 200 miljoner kronor under nästa år, helst redan under våren, kommenterar Sara Nozkova.

Hon håller öppet för att det inte blir helt oproblematiskt med att starta drönarkrig på bred front mot de cirka 300 000 vildsvinen i Sverige. Det kan bli ”tekniska utmaningar när allt fler börjar använda produkten”.

– Det är omöjligt att veta exakt vad som händer i alla situationer, det måste man testa sig fram till, säger Sara Nozkova till Breakit.