Stig Olov Jansson, till vänster, och Leif Fogelberg, ordförande respektive kassör i Fagersta Jaktskytteklubb, vill att Naturvårdsverket ger de examinerande banorna och provledarna i jägarexamen en större del av kakan. Foto: Mikael Moilanen

”Blodsugning” – kritik mot snålt betalt för jägarexamen

Ledningen för Fagersta Jaktskytteklubb överväger att sluta examinera jägarexamenselever. Anledningen är hur lite pengar klubben och provledarna får behålla.- Blodsugning, säger ordförande Stig Olov Jansson om Naturvårdsverkets sätt att dra in pengar på jägarexamen.

"}}

Förra året betalade 49 personer 500 kronor för att få skriva den teoretiska delen av jägarexamen i Fagersta. Det är folk från orten men också människor från Sala, där det inte genomförs några prov.

– Av de 500 kronor som avgiften är får vi behålla 80 kronor – resten, 420 kronor ska skickas till Naturvårdsverket. Det tycker jag är rena hånet mot oss, och det har jag skrivit till Naturvårdsverket om, säger Jan Olov Jansson.

40 kronor till provledarna

Inom Fagersta Jaktskytteklubb har man bestämt att klubben tar hälften av intäkterna, alltså 40 kronor, medan provledarna får 40 kronor att dela på.

– Men på teoriproverna ska det vara två provledare och när det kommer människor med dyslexi, som inte förstår frågorna, krävs det tre provledare om de ska kunna förklara frågorna, säger Leif Fogelberg, kassör i jaktskytteklubben.

Tidigare kostade det 250 kronor att skriva teoridelen i jägarexamen.

– Då gick 80 kronor till banorna och 170 kronor till Naturvårdsverket. Men i årsskiftet 2019-2020 höjdes avgiften till 500 kronor – för att finansiera uppbyggnaden av det nya digitala provet, berättar Henrik Falk, nationell samordnare för jägarexamen för Svenska Jägareförbundet.

Han pekar på att den nuvarande konstruktionen med jägarexamensprov infördes 1985. Tanken var att examinatorerna skulle arbeta ideellt.

– Men tiderna förändras och idag är det inte lika lätt att få människor att jobba ideellt. Vi har framfört tanken till Naturvårdsverket, att banorna borde få mer betalt. Nu är ju det nya digitala provet igång och förhoppningsvis har Naturvårdsverkets kostnader minskat, säger Henrik Falk.

”Blodsugning”

Stig Olov Jansson och den övriga ledningen i Fagersta Jaktskytteklubb överväger nu att sluta med provverksamheten. Det går åt massor med pengar och ideell tid för att hålla banan i ordning.

– Allting blir dyrare, bland annat bränsle för de personer som ska sitta och åka hit till banan och ta hand om proven. Jag tycker att det är en orättvis fördelning av intäkterna och Naturvårdsverkets blodsugning av femhundringen är värst, säger Stig Olov Jansson.

När Jaktjournalen träffar Jansson och Fogelberg har de lastat av en liten grävmaskin och är på väg att dränera runt kulbanorna – också det ideellt arbete.

Jaktjournalen söker företrädare för Naturvårdsverket för en kommentar.