Johan Öhman är en rutinerad björnjägare som är ute efter den perfekta upplevelsen med sina hundar och jaktkamrater. "Det gäller att öva mycket och vara i mentalt och fysisk bra form som man pallar med det. Gör du bort dig och får ett dåligt skott kan det kosta dig livet eller allvarliga skador. "Foto: Martin Jeppsson

”Björnjakten ställer höga krav”

Björnjakten är årets höjdpunkt för Johan Öhman, Enköping. På lördag får han för första gången släppa sin egen uppfödning, plotten Twix, första generationens björnhund med meriterade föräldrar.- Ett litet gäng med kompisar och hundar som gör en superprestation där man får björnen skjuten på ett jättebra ståndskall, det är drömjakten, säger Johan Öhman.

"}}

Han är ordförande i Plotthundklubben och har varit med och format det nya jaktprovet för björnhundar. Den första björnen sköt han år 2006 och är nu uppe i närmare 30 björnar.

– För oss etablerade björnjägare är förberedelserna inför premiären lite annorlunda. Vi som har hundar blir ofta inringda av jaktlag som vet att vi är i området, säger Johan Öhman.

”Vi” är han och de närmaste kompisarna, ett litet nätverk av björnjägare som hjälps åt och hjälper till vid till exempel eftersök.

Johan jagar björn med både plotthund och laika. Plotthundarna jagar han in på vildsvin och går sen över på björn och lodjur. Laikorna är först och främst älg- och vildsvinshundar men får ibland praktisera som björnhundar.

– Det svåraste är att ha hundar som kan ta kalla spår efter björn och envist följa dem utan att bryta till något annat. Med en hund som även jagar älg och grävling är det stor risk att den på väg till björnen bryter till något annat.

Björnar i hägn säger lite om verkligheten

Sedan några år tillbaka finns jaktprov för björnhundar, men det är ingen stor skara som är meriterade. Det nya provet har utvecklats under flera år med bland annat Plottklubben, Svenska kennelklubben och björnjägare. Provet är öppet för alla hundraser, både spetsar och stövare.

– Historiskt har det funnits prov för att få fram godkända eftersökshundar på björn som varit utformade genom att man hängt upp björnskinn på en vajer med en motor eller uppstoppade björnar på el-drivna rullstolar, men också björnar i häng, säger Johan och fortsätter.

– Min erfarenhet är att björnar i hägn säger väldigt lite om hur det fungerar. Mina äldre riktig bra hundar som varit i hängen har försökt fly från platsen, medan de i verkliga situationer skällt 50 björnar.

Idag genomförs proven med gps- och kamera och idén kommer från det skandinaviska björnprojektet då man testade hundar på pejlade björnar.

– Då får du väldigt bra data. Ser vi björnen i hundkameran så vet vi att hunden har skällt björn, säger han.

Kolbergets Macho kallas till vardags för Twix. I helgen ska han släppas på björn för första gången. Foto: Johan Öhman

Första generationen med meriterade föräldrar

För en seriös avel måste det finnas bra verktyg för att testa hundarna, precis som för älghundar eller andra raser, menar han. Hemma har han den snart tvååriga plotthannen Twix, efter sin egen hund Japp och tiken Meja.

– Det är den första generationen valpar där båda föräldrarna är meriterade på björn.

I helgen ska Twix få gå på björn för första gången, tillsammans med sin pappa Japp.

– I Gävleborgs län handlar björnjakten om två till tre dagar och det som är svårt med jakttiderna är att vi inte har någon möjlighet att träna på björn innan det drar igång. Istället får vi motionera hundarna genom att cykla och simma. Med älghund har man ju däremot goda möjligheter att träna hunden på älg innan jakten börjar.

Att vara hundförare på björnjakt ställer stora krav. För den som vill hålla sig i framkant, och berättar att man har bra björnhundar, gäller också att leverera.

Mental och fysisk form

De flesta björnar skjuts på ståndskall och det kan bli väldigt speciella situationer.

– Man får väl vara lite dum i huvudet ibland för att ta sig in på skottläget. Det gäller att öva mycket och vara i mentalt och fysisk bra form som man pallar med det. Gör du bort dig och får ett dåligt skott kan det kosta dig livet eller allvarliga skador. Men jag personligen är inte ute efter att utsätta mig i situationer som är farliga, det har jag lovat min fru.

Johan upplever att jaktkompisarna som är vana vildsvinsjägare har lättare att komma till skott än de som mest skjuter älg på ståndskall. Vildsvinsjakten med hund handlar om djur i samma storlek, trånga lägen och med hundarna tätt inpå.

Och det är hundarna som han oroar sig mest för. En passkytt som skjuter på en björn på gångstånd med hunden efter, kan skapa en farlig situation.

Johan Öhman med hundarna Filippa och Maggie. Foto: Martin Jepsson

– Björnen kanske blir kvar på vägen men lever, då är det farligt att vara hund. Jag har varit med om passkyttar som skjutit en dålig smäll och sedan gömt sig i bilen och lämnat hundarna i stället för att hjälpa dem. Någon behöver vara där och avliva björnen så snabbt som möjligt, säger han.

Den perfekta upplevelsen

Johan blir ibland tillfrågad av jägare som vill följa med på björnjakt, men han är inte intresserad av det:

­- Jag säljer ingen björnjakt. Jag jagar för att det är roligt.

Han jagar med sina närmaste kompisar och vill ogärna ha med sig någon in på ståndskall.

– Att gå in två på ståndskall kan vara en farlig situation om något händer. Blir hunden jagad och passerar mellan de två skyttarna är det fort gjort att det blir otäckt och någon blir rädd och får tunnelseende. Jag blir hellre tuggad av björnen än skjuten i ryggen. Det är inte ens en handfull jägare som jag vill ha med in i en sådan situation, säger han.

Björnjakten kräver engagemang och tid. Även när licenstilldelning är högre än vanligt är det få björnar i jämförelse med till exempel älg.

– Det är att det är en krävande jaktform som gör det så intressant. Det är blod, svett och tårar som ligger bakom varje fälld björn. Alla jag känner som verkligen vill skjuta björn har skjutit björn, för de är beredda att göra det som krävs.

Han beskriver björnen som tänkande ”ett häftigt vilt” och vill gärna ha mycket björn i skogen. En björn i gångstånd gör inte samma misstag som en älg utan går ofta mot vinden – få skjuts av passkyttar, björnarna vet att det är folk i skogen.

– För mig som jobbar i skogen är det berikande att hitta björnspår eller björnskit. Men sedan ska det givetvis inte vara så mycket att älgkalvarna inte klarar sig.

På axeln har han ett custombygge med Mauser 98-mekanism i kaliber 9,3×62. Den största björnen han skjutit var en hanne på 214 kilo, men vikten på björnen kvittar för honom.

– Det jag är ute efter är den perfekta upplevelsen. Bra kompisar och hundar som gör en superprestation där man får skjuta björnen på ett jättebra ståndskall där alla hör hundarna, det är drömjakten!

Hans främsta råd till alla som ska ut på björnjakt är:

– Har du inte bra läge så skjut inte. Är det någon gång man ska avstå ett skott så är det på björnjakt, säger Johan Öhman.