Naturbevakare Bert Eriksson har bråda dagar inför björnjakten.Foto: GettyImages/Mikael Moilanen

Många råd inför björnjakten – ”skjut inte på för långa avstånd”

Bert Eriksson, hängiven jägare och naturbevakare i Dalarna räknar ner inför björnjakten. Han har erfarenheter både som besiktningsman och jägare och ser fram emot en intensiv helg.Annons

Naturbevakare Bert Eriksson ska ”som vanligt” besikta björnar som fälls i Dalarnas län. Där har man en fast station, men en del besiktning görs även på plats.

– Jag och ett par kollegor åker runt och det är både roligt och intensivt. Man träffar väldigt många trevliga jägare, säger Bert Eriksson.

Tilldelningen i Dalarna är oförändrad sedan i fjol, 48 björnar. Nytt är däremot är att det endast kommer att göra en så kallad utökad besiktning av var tredje björn.

– Vid minimerad provtagning tar vi prov från tänder, muskel, hår och ett referensprov om något skulle försvinna. Vid utökad provtagning blir det som tidigare, med prov från lunga, könsdel, spene och ändtarmen med lite avföring, säger Bert Eriksson.

Proverna skickas till SVA och utöver det så vägs och mäts björnen och man tittar på maginnehållet och om det finns parasiter i tarmen.

– Ibland besiktar vi på skottplatsen, ibland får de ta fram björnen till ett slakteri. Många i Dalarna har bra slakterier med våg och allt. De har varit med förut och hjälper till hela tiden. Det har fungerat bra genom åren, säger Bert Eriksson.

Hundförare hör av sig

Men redan innan jaktstart går telefonen varm hos Bert.

– Det ringer en hel del hundförare som säger att vi kan höra av oss om någon får problem och behöver hundar. Hundförarna vill ju gärna ha många jakttillfällen för sina hundar. Vi som har jobbat i många år känner också till de duktiga jägarna som har duktiga hundar, säger Bert Eriksson.

För nya björnjägare med hund ska man vara försiktig om björnen går snävt eller runt i samma område.

– Då kan det handla om en hona som har ungarna sittande i ett träd, och då ska man inte skjuta den.

Förberedelse spelar roll

Bert Eriksson har skjutit två björnar i tjänsten, och även när han gjort eftersök åt polisen. Han har också varit i Kanada och jagat björn och är skytteinstruktör.

– Alla har en första gång på björnjakt. Det gäller att hålla sig lugn när man skjuter första skottet så man får en bra avfyrning. Rådet är: skjut inte på för långa avstånd. Björnen är inte så stor, säger Bert Eriksson.

Med allt vilt är första skottet väldigt viktigt. Björnens hjärta sitter lågt, tar skottet i bogen kommer björnen ingenstans, men med en lungträff kan de springa 100 meter.

– Ofta när vi skjuter, och får ett dåligt skott, drar skottet nedåt. Man kanske inte trycker med fingret utan hela handen. Det är bra om man kan ha ett skjutstöd i midjan och hålla framstocken i handen, säger Bert Eriksson.

Förberedelse spelar roll. Se ut gator där du kan skjuta och ha inte pipan i backen, utan håll den i ungefärlig höjd där du tror djuret kommer gå fram, förklarar Bert.

– Är hundar med är det väldigt noga att det inte finns någon hund bakom, att man har koll på läget. När det blir en stressad situation och man kommer upp i puls är det lätt att göra ett misstag om man inte är van. De som hållit på länge har en bra rutin, men alla kan misslyckas. Det är ingen lek. Jag känner flera väldigt duktiga jägare som har blivit skadade, säger Bert Eriksson.