Åtlar och hundträning på björn godkända i Norge i sommar

Norska skyddsjägare har under sommaren beviljats tillstånd att lägga ut björnåtel och dispens att släppa löshundar för träning på björn. Tillståndet har gällt ställande hundar.

Hundar av spetshundsras har i Norge i sommar fått tränas på björn som lokaliserats med hjälp av åtlar. Arkivbild: Holger Nilsson

Fylkesmannen (motsvarande länsstyrelsen) i ”Innlandet” meddelade sitt beslut att skyddsjägarna i Nord-Österdal och Engerdal fick tillstånd att anlägga två björnåtlar för träning av löshundar.

Fylkesmannen skriver i beslutet att bra tränade hundar är ett viktigt instrument i skyddsjakterna på skadegörande björnar.

Norska djurrättsorganisationen NOAH kampanjar mot dispenserna och ett upprop sprids bland annat på Facebook.

”NOAH fruktar att de i hemlighet kommer att introducera utbildning av drivande hund. Sådan träning kan orsaka björnen allvarlig och långvarig stress och har kritiserats av forskare”, skriver NOAH och citeras av organisationen Rovviltets Röst.

Uppropet illustreras med en bild på en björn och ett helt pack med drivande hundar.

Bara spetshundsraser

Roar Lundby, jaktkonsulent på Norges jägar- och fiskarförbund, tillbakavisar påståendet att det skulle vara frågan om att träna drivande hundar på björn. I ett mejl till Jaktjournalen påpekar Lundby att tillstånd för träning av drivande hund måste meddelas av Miljödirektoratet.

”De här tillstånden gäller för hundarna som i dag är lovliga att använda på björn i Norge, alltså de ”vanliga” spetshundsraserna, inte drivande hundar”, skriver Roar Lundby till Jaktjournalen.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Ännu en vargattack mot får i södra Sverige

I helgen inträffade ytterligare en attack mot en fårbesättning i södra Sverige. Länsstyrelsepersonal misstänker att det även denna gång är den fårdräpande tiken från Tönsenreviret i Gävleborg som varit framme.

Big Game läggs ned

Jaktmagasinet Big Game läggs ned. Eventuellt kommer tidningen att återuppstå i framtiden, men nu inriktar sig ägarna på att betala tillbaka pengar till dem som löst prenumerationer men inte fått några tidningar.

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼