Annons
Åtlar och hundträning på björn godkända i Norge i sommar - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
2 år sedan åtel
Hundar av spetshundsras har i Norge i sommar fått tränas på björn som lokaliserats med hjälp av åtlar. Arkivbild: Holger Nilsson
Åtlar och hundträning på björn godkända i Norge i sommar
Norska skyddsjägare har under sommaren beviljats tillstånd att lägga ut björnåtel och dispens att släppa löshundar för träning på björn. Tillståndet har gällt ställande hundar.
Fylkesmannen (motsvarande länsstyrelsen) i ”Innlandet” meddelade sitt beslut att skyddsjägarna i Nord-Österdal och Engerdal fick tillstånd att anlägga två björnåtlar för träning av löshundar. Fylkesmannen skriver i beslutet att bra tränade hundar är ett viktigt instrument i skyddsjakterna på skadegörande björnar. Norska djurrättsorganisationen NOAH kampanjar mot dispenserna och ett upprop sprids bland annat på Facebook. ”NOAH fruktar att de i hemlighet kommer att introducera utbildning av drivande hund. Sådan träning kan orsaka björnen allvarlig och långvarig stress och har kritiserats av forskare”, skriver NOAH och citeras av organisationen Rovviltets Röst. Uppropet illustreras med en bild på en björn och ett helt pack med drivande hundar.

Bara spetshundsraser

Roar Lundby, jaktkonsulent på Norges jägar- och fiskarförbund, tillbakavisar påståendet att det skulle vara frågan om att träna drivande hundar på björn. I ett mejl till Jaktjournalen påpekar Lundby att tillstånd för träning av drivande hund måste meddelas av Miljödirektoratet. ”De här tillstånden gäller för hundarna som i dag är lovliga att använda på björn i Norge, alltså de ”vanliga” spetshundsraserna, inte drivande hundar”, skriver Roar Lundby till Jaktjournalen.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!