Årets älgjakt är i gång – Jägare uppmanas sälja kött

Kungsbacka (JJ) Älgjakten har precis dragits i gång i Sveriges norra delar och tusentals jägare sitter nu på pass. Närmare 100 000 älgar kommer fällas under säsongen nu uppmanas jägare att dela med sig så fler kan få ta del av prima viltkött.

Allt fler vill ta del av viltkött och mer specifikt, älgkött. Oscar Falck som arbetar i en köttbutik i Lunds Saluhall är en av alla vilthandlare som bekräftar detta.

– Jag tror att det är fler som fått upp ögonen för viltkött. Det är fler som väljer eko och till exempel älg är ett substitut som många ser som ett fritt djur. Det känns mer moraliskt rätt för vissa, säger Oskar Falck, till TT.

Svenska Jägareförbundets informationsansvarige, Christina Nilson-Dag uppmanar nu jägare att försöka sälja mer av älgköttet de får. I dag behåller jägarna själva 80 procent av köttet.

– Vi vill gärna sprida det till fler. Det är ett sätt att öka både intresset och acceptansen för jakten, att vi delar med oss av viltköttet, säger Christina Nilson-Dag till TT.

En av anledningarna att älgköttet stannar kvar hos jägarna själva är att det är svårt att distribuera och sälja köttet. Det är långt mellan viltuppköparna.

 

AKTUELLT

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Vad är det för skogsfågel egentligen?

Norrbotten (JJ) Kusinerna Jonte Salomonsson och Joel Salomonsson från Gråträsk och Piteå i Norrbotten är ivriga skogsfågeljägare. I går fällde dock en skogsfågel de aldrig tidigare stött på. Inte ens fågelforskaren Martin Green kan med säkerhet säga vad det rör sig om.

Annonser