Vildsvinen minskar i Blekinge

Blekinge (JJ) Allt talar för att vildsvinsstammen minskat i Blekinge. Både jägare och lantbrukare är eniga om detta.

Mycket pekar på att vildsvinsstammen i Blekinge minskat på senare år.

Viltolyckorna med vildsvin har enligt statistiken gått ner skadorna i lantbruket har minskat. Jägare och lantbrukare i Blekinge delar i dag åsikten om att stammen minskat i länet den senaste tiden.

– Rent generellt upplever jag att vi har en minskning av stammen jämfört med tidigare år, säger John Källström som är jaktledare på Johannishus gods till Sydöstran.

Jaktvårdskonsulent Thomas Ohlsson tror dock att stammen inte behöver ha minskats så mycket. Nedgången i skadebilden i lantbruket kan också bero på att vildsvinen utfodras i skogen och får vara i fred där. Han poängterar vikten av samarbete.

– Vad som enar är vikten av att jaga vildsvinen ute på åkrarna, och under inga omständigheter skjuta dem vid utfodringsplatserna i skogen. På så sätt lär de sig att de är säkra i skogen och otrygga på fälten, säger han till Sydöstran.

0 kommentarer

AKTUELLT

Samarbete över gränserna gav björn

Strömsund (JJ) I morse släppte Ralph Persson, sin plotthund RJ i ett känt björntillhåll i Vimmervattnet. Det blev starten på en lång jakt som buktade över flera jaktlagsgränser. Och även länsgränsen till Västernorrland.

Björnhane bet både jägarna och hunden

Ljusdal (JJ) Det gick riktigt hett till när Erik Söderlund och Axel Wallberg på tisdagen gemensamt fällde en 97-kilos björnhane. Den hann bita och skada både jägarna och en björnhund innan den föll.

Annonser