Tidskrävande utredning i jakthärvan

Luleå (JJ) Det har tagit längre tid än beräknat, men snart kan det komma åtal mot de personer som misstänks för olaglig jakt på stora rovdjur.

– Utredningen går framåt, men det tar lång tid att gå genom all bevisning. Att gå genom datorer och telefoner har tagit längre tid än vi tänkte från början, säger kammaråklagare Christer B Jarlås.

Det var i slutet av augusti som polisen slog till på olika adresser i länet och grep fem män misstänkta för grova jaktbrott på björn och järv. Alla fem män som då häktades är nu släppta, men misstankarna kvarstår.

– Bevisläget är gott och det är än bättre idag då det tillkommit nya bevis, säger Christer B Jarlås.

Utredningen börjar nu vara inne i sitt slutskede och ett åtal är inte så långt borta.

– Under våren är förhoppningen att det ska vara klart, säger kammaråklagare Crister B Jarlås, till P4 Norrbotten.

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser