Uppdaterad: Svarta hunddjuren sannolikt hybrider

Sörmland (JJ) De svarta hunddjuren i Bie norr om Katrineholm är inga vargvalpar. DNA-prov visar att de är med största sannolikhet är första generationens hybrider, korsningar mellan varg och hund.

Kameran sattes upp för att fotografera lodjur, men den fångade de här mörka hunddjuren istället. Foto: Länsstyrelsen

I slutet av sommaren fotograferade länsstyrelsens viltkamera svarta valpar i skogarna av Bie norr om Katrineholm.

Det har funnits ett vargpar i området och valparna lanserades som vargvalpar, men med förbehållet att de skulle DNA-testas.

Valparna såg nämligen osedvanligt svarta ut, och svarta vargar tyder på hundgener.

Hur avliva?

Och det är precis vad det verkar vara.

”Sveriges lantbruksuniversitet har med hjälp av djupgående DNA-analys av insamlade spillningsprover konstaterat att de mörka vargliknande valparna vid Bie, norr om Katrineholm, med största sannolikhet är en första generations hybrider mellan varg och hund”, skriver länsstyrelsen i Södermanland på sin hemsida.

Nu ska länsstyrelsens personal grubbla på hur man går vidare och hur dessa hybridvalpar ska avlivas på bästa sätt.

Det är första gången svenska myndigheter meddelar att man konstaterat varghybrider

Första fallet i Sverige

– Det är första gången i Sverige. Vi har haft ett fall i Norge, säger vargforskare Olof Liberg.

Han kunde med ledning av bara bilden inte säga om det var vargvalpar eller hybrider eller hundar.

När han kommenterade bilden första gången reagerade han dock på öronen på de svarta hunddjuren i Sörmland.

– Möjligtvis ser de lite väl stora ut för att vara varg, men det kan vara vinkeln som gör det, sa Liberg när Jaktjournalen talade med honom första gången om bilderna från Bie.

Annars var hans svar att vargvalpar är mörkare än vuxna vargar.

”Sannolikt mindre livsdugliga”

– Är de hybrider ska de tas bort så fort som möjligt. Man vill inte att hundgener sprider sig i vargpopulationen, säger Liberg när vi når honom på sena fredagseftermiddagen.

Varför då?

– Hundar skiljer sig väsentligt från vargar och bär på gener som inte är lika ändamålsenliga för att klara ett liv som vilda. De blir sannolikt mindre livsdugliga och de egenskaperna vill vi inte få in i vargstammen, svarar Liberg.

Hur skulle kynnet hos hybrider kunna skilja sig från kynnet hos vargar?

– Eftersom vi inte haft något fall i Sverige har jag inte trängt in i den problematiken. Det blir bara spekulationer om jag svarar, säger Liberg.

Det har inte gått att nå SLU:s genetiker ikväll. Enligt Liberg kan DNA-proven visa om det är hanen eller tiken som är varg.

– Har man tur så framgår det av provsvaren, säger Liberg.

Om det är hybrider är frågan om det är en han- eller honvarg som parat sig med hund.

Har en vild varg stött på en förvildad hund? Eller finns det människor som kan ha kännedom om hur dessa djur kom ut i skogen? Kanske får vi aldrig svaret.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Rättegången i jakthärvan fortsätter

Luleå (JJ) Rättegången mot de fem norrbottningarna i jakthärvan fortsätter. Åklagaren har pressat de misstänkta hårt, men möts av tystnad från de tilltalade. I dag har Polisens IT-forensiker vittnat.

Absurd hantering av grågåsförvaltningen

Kungsbacka (JJ) I Luleå skärgård ligger tusentals grågäss men jägarna får inte fälla en enda. Däremot kan mellansvenska och sydsvenska jägare ta plats i gömslena när fåglarna drar söder ut. Grågåspopulationen och skadorna efter dem ökar, men jakttidsregleringen hänger inte med.

Film: Därför är Ställa Sveriges bästa älghund

Krylbo (JJ) Jämthundstiken Erskorsgårdens C-Ställa vann Älghund-SM 2017. Jaktjournalen tog med videokameran och hälsade på hos ägarparet Anders Vikström och Lina Mårtensson för att ta reda på varför Ställa är Sveriges bästa älghund. Svaret är bitvis häpnadsväckande.

Lastbil krockade med varg

Gävle (JJ) En varg dödades i går kväll när den försökte korsa E4:an i höjd med Gävle Bro men kördes på av en lastbil.

”CWD-smittan kanske redan är här”

Lierna/Kungsbacka (JJ) Avmagringssjukan, Chronic Wasting Disease (CWD) har på nytt påträffats hos älg, nära svenska gränsen i Lierne, Norge. Veterinären och forskaren Jonas Malmsten är orolig för spridningsutvecklingen.

Annonser