Uppdaterad: Svarta hunddjuren sannolikt hybrider

Sörmland (JJ) De svarta hunddjuren i Bie norr om Katrineholm är inga vargvalpar. DNA-prov visar att de är med största sannolikhet är första generationens hybrider, korsningar mellan varg och hund.

Kameran sattes upp för att fotografera lodjur, men den fångade de här mörka hunddjuren istället. Foto: Länsstyrelsen

I slutet av sommaren fotograferade länsstyrelsens viltkamera svarta valpar i skogarna av Bie norr om Katrineholm.

Det har funnits ett vargpar i området och valparna lanserades som vargvalpar, men med förbehållet att de skulle DNA-testas.

Valparna såg nämligen osedvanligt svarta ut, och svarta vargar tyder på hundgener.

Hur avliva?

Och det är precis vad det verkar vara.

”Sveriges lantbruksuniversitet har med hjälp av djupgående DNA-analys av insamlade spillningsprover konstaterat att de mörka vargliknande valparna vid Bie, norr om Katrineholm, med största sannolikhet är en första generations hybrider mellan varg och hund”, skriver länsstyrelsen i Södermanland på sin hemsida.

Nu ska länsstyrelsens personal grubbla på hur man går vidare och hur dessa hybridvalpar ska avlivas på bästa sätt.

Det är första gången svenska myndigheter meddelar att man konstaterat varghybrider

Första fallet i Sverige

– Det är första gången i Sverige. Vi har haft ett fall i Norge, säger vargforskare Olof Liberg.

Han kunde med ledning av bara bilden inte säga om det var vargvalpar eller hybrider eller hundar.

När han kommenterade bilden första gången reagerade han dock på öronen på de svarta hunddjuren i Sörmland.

– Möjligtvis ser de lite väl stora ut för att vara varg, men det kan vara vinkeln som gör det, sa Liberg när Jaktjournalen talade med honom första gången om bilderna från Bie.

Annars var hans svar att vargvalpar är mörkare än vuxna vargar.

”Sannolikt mindre livsdugliga”

– Är de hybrider ska de tas bort så fort som möjligt. Man vill inte att hundgener sprider sig i vargpopulationen, säger Liberg när vi når honom på sena fredagseftermiddagen.

Varför då?

– Hundar skiljer sig väsentligt från vargar och bär på gener som inte är lika ändamålsenliga för att klara ett liv som vilda. De blir sannolikt mindre livsdugliga och de egenskaperna vill vi inte få in i vargstammen, svarar Liberg.

Hur skulle kynnet hos hybrider kunna skilja sig från kynnet hos vargar?

– Eftersom vi inte haft något fall i Sverige har jag inte trängt in i den problematiken. Det blir bara spekulationer om jag svarar, säger Liberg.

Det har inte gått att nå SLU:s genetiker ikväll. Enligt Liberg kan DNA-proven visa om det är hanen eller tiken som är varg.

– Har man tur så framgår det av provsvaren, säger Liberg.

Om det är hybrider är frågan om det är en han- eller honvarg som parat sig med hund.

Har en vild varg stött på en förvildad hund? Eller finns det människor som kan ha kännedom om hur dessa djur kom ut i skogen? Kanske får vi aldrig svaret.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser