Uppdaterad: Svarta hunddjuren sannolikt hybrider

Sörmland (JJ) De svarta hunddjuren i Bie norr om Katrineholm är inga vargvalpar. DNA-prov visar att de är med största sannolikhet är första generationens hybrider, korsningar mellan varg och hund.

Kameran sattes upp för att fotografera lodjur, men den fångade de här mörka hunddjuren istället. Foto: Länsstyrelsen

I slutet av sommaren fotograferade länsstyrelsens viltkamera svarta valpar i skogarna av Bie norr om Katrineholm.

Det har funnits ett vargpar i området och valparna lanserades som vargvalpar, men med förbehållet att de skulle DNA-testas.

Valparna såg nämligen osedvanligt svarta ut, och svarta vargar tyder på hundgener.

Hur avliva?

Och det är precis vad det verkar vara.

”Sveriges lantbruksuniversitet har med hjälp av djupgående DNA-analys av insamlade spillningsprover konstaterat att de mörka vargliknande valparna vid Bie, norr om Katrineholm, med största sannolikhet är en första generations hybrider mellan varg och hund”, skriver länsstyrelsen i Södermanland på sin hemsida.

Nu ska länsstyrelsens personal grubbla på hur man går vidare och hur dessa hybridvalpar ska avlivas på bästa sätt.

Det är första gången svenska myndigheter meddelar att man konstaterat varghybrider

Första fallet i Sverige

– Det är första gången i Sverige. Vi har haft ett fall i Norge, säger vargforskare Olof Liberg.

Han kunde med ledning av bara bilden inte säga om det var vargvalpar eller hybrider eller hundar.

När han kommenterade bilden första gången reagerade han dock på öronen på de svarta hunddjuren i Sörmland.

– Möjligtvis ser de lite väl stora ut för att vara varg, men det kan vara vinkeln som gör det, sa Liberg när Jaktjournalen talade med honom första gången om bilderna från Bie.

Annars var hans svar att vargvalpar är mörkare än vuxna vargar.

”Sannolikt mindre livsdugliga”

– Är de hybrider ska de tas bort så fort som möjligt. Man vill inte att hundgener sprider sig i vargpopulationen, säger Liberg när vi når honom på sena fredagseftermiddagen.

Varför då?

– Hundar skiljer sig väsentligt från vargar och bär på gener som inte är lika ändamålsenliga för att klara ett liv som vilda. De blir sannolikt mindre livsdugliga och de egenskaperna vill vi inte få in i vargstammen, svarar Liberg.

Hur skulle kynnet hos hybrider kunna skilja sig från kynnet hos vargar?

– Eftersom vi inte haft något fall i Sverige har jag inte trängt in i den problematiken. Det blir bara spekulationer om jag svarar, säger Liberg.

Det har inte gått att nå SLU:s genetiker ikväll. Enligt Liberg kan DNA-proven visa om det är hanen eller tiken som är varg.

– Har man tur så framgår det av provsvaren, säger Liberg.

Om det är hybrider är frågan om det är en han- eller honvarg som parat sig med hund.

Har en vild varg stött på en förvildad hund? Eller finns det människor som kan ha kännedom om hur dessa djur kom ut i skogen? Kanske får vi aldrig svaret.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Ellinge Game Fair lockar jägarna

Eslöv (JJ) I slutet av augusti blir det premiär för Ellinge Game Fair på Ellinge Slott strax utanför Eslöv. I samarbete med Jaktgrossisterna kommer besökarna att kunna ta del av årets utrustningsnyheter. Jaktjournalen har utsetts till officiell mässtidning och kommer självklart också att finnas på plats.

Så ska Sverige spöa Norge i första NM för ledhundar

Nora (JJ) I månadsskiftet augusti-september avgörs det första nordiska mästerskapet för ledhundar. – Taktiken är träning och åter träning, säger norabon Tomas Lager, som leder det svenska landslaget i tävlingarna, i Jaktjournalens webbradio.

Projekt vill lyfta viltköttet

Töreboda (JJ) Det nystartade projektet ”Rätt vilt till rätt kund” vill främja en så kort viltvarukedja från skog till matbord som möjligt. Med information och utbildning vill projektledare Per Åke Jern lyfta fram viltköttet som en råvara som kan erbjudas på både privata och offentliga menyer.

Debatt: Allt mindre trovärdigt att varg inte planterats ut

De norska akademikerna Øyvind Øverli och Torstein Steine finner det allt mindre trovärdigt att planerna på utplantering av varg i Sverige aldrig genomförts. Det skriver Øverli och Steine i den här debattartikeln, som först publicerades av norska sajten Forskning.no

Annonser